Αυτοματισμοί σε μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων - Λεφάκης, Αθανάσιος - Νικόλαος (2015)
Σκοπός της παρούσας διατριβής, είναι η παρουσίαση του αυτομάτου ελέγχου που εφαρμόζεται σε Μ.Ε.Υ.Α. καθώς και μελέτη αυτοματισμού για μία τέτοια μονάδα. Στο πρώτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται οι αισθητήρες και τα όργανα που χρησιμοποιούνται, το πως λειτουργούν και συνδέονται. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια σύντομη παρουσίαση για τα PLC, τις δυνατότητές τους και τις τοπολογίες δικτύων. Το τρίτο κεφάλαιο, αφορά το SCADA. Αναλύεται το τι είναι, πώς χρησιμοποιείται και τι δυνατότητες έχει. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται μια μελέτη εφαρμογής αυτοματισμού, με βάση σχεδίαση μιας υποθετικής μονάδας για πληθυσμό 130.000 κατοίκων. Η πλήρης μελέτη με την διαστασιολόγιση και τους υγειονολογικούς υπολογισμούς υπάρχει στο παράρτημα της διατριβής. Αναλύεται κάθε στάδιο της μονάδας καθώς και το τι εξοπλισμός πρέπει να τοποθετηθεί, όσον αφορά τον αυτοματισμό. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο, γίνεται μια πρόταση για ένα έξυπνο λογισμικό, που θα μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα μια μονάδα. Θα μπορεί να τρέχει σενάρια, να παράγει μια πλήρη βάση δεδομένων με στατιστικά στοιχεία, να κάνει προβλέψεις, καθώς και να διαθέτει έξυπνους οδηγούς για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Εδώ, και στα χρονικά πλαίσια της διατριβής, δημιουργήθηκε ένα μικρό πρόγραμμα όσον αφορά τους οδηγούς επίλυσης προβλημάτων.