Απολύμανση του πόσιμου νερού: προχωρημένες μέθοδοι εναλλακτικές του χλωρίου - Θεοδωράτου, Αγγελική - Παναγιώτης (2015)
Στη φύση το νερό περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς που αν δεν απομακρυνθούν πριν την κατανάλωση προκαλούν προβλήματα υγείας σε ανθρώπους και ζώα. Κατά την επεξεργασία του νερού η απολύμανση είναι η διεργασία που καταστρέφει ή αδρανοποιεί αυτούς τους μικροοργανισμούς. Η απολύμανση του νερού πραγματοποιείται κυρίως με την προσθήκη χλωρίου. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια λόγω των επιπτώσεων της χλωρίωσης υπάρχει ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές του χλωρίου μεθόδους απολύμανσης, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής.Οι κυριότερες εναλλακτικές μέθοδοι απολύμανσης του νερού είναι το όζον, το διοξείδιο του χλωρίου, το υπερμαγγανικό κάλιο, οι χλωραμίνες, η υπεριώδης ακτινοβολία καθώς και οι συνδυασμοί τους. Εκτός από αυτές τις μεθόδους υπάρχουν και λιγότερα διαδεδομένες όπως το διοξείδιο του τιτανίου, η ηλιακή ακτινοβολία και άλλες που περιγράφονται στις παρακάτω σελίδες.