Ενεργός ίλυς: προβλήματα & λύσεις - Δαμιανός, Παντελής - Ευάγγελος (2015)
Η διατριβή αναφέρεται σε προβλήματα που συναντάμε σε μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων με τη μέθοδο ενεργού ιλύος, καθώς επίσης και στις διορθωτικές ενέργειες που μπορούμε να προβούμε. Γίνεται μνεία σε ταυτοποίηση των προβλημάτων και των αιτιών τους, στις απαραίτητες αναλύσεις και δειγματοληψίες που πρέπει να γίνονται για την ορθή ρύθμιση των λειτουργικών παραμέτρων. Επίσης γίνεται αναφορά σε περιβαλλοντικές οχλήσεις λόγο των μονάδων. Τέλος μια διερεύνηση προβλημάτων σε υπάρχουσες μονάδες του ελληνικού χώρου.