Μελέτη συγκεντρώσεων καδμίου σε επιφανειακά νερά που απορρέουν στον κόλπο Καλλονής - Παυλοπούλου, Αγγελική (2015)
Η παρούσα εργασία αποτελεί ένα μέρος μιας μεγαλύτερης έρευνας, που αποσκοπούσε στην εκτίμηση ερμηνείας των υψηλών συγκεντρώσεων καδμίου που είχε βρεθεί σε οστρακοκαλλιέργειες. Η συγκεκριμένη εργασία επικεντρώθηκε στην μελέτη συγκεντρώσεων καδμίου σε επιφανειακά νερά που απορρέουν στον κόλπο Καλλονής, λόγω του ότι τα ποτάμια δέχονται έντονες επιδράσεις από τη χέρσο από φυσικές αλλά και από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Στα πλαίσια της εργασίας αυτής μελετήθηκαν 25 ποταμοχείμαρροι, οι οποίοι καλύπτουν όλο τον κόλπο Καλλονής. Τα δείγματα τα οποία ελήφθησαν από το οικοσυστήματα αυτά, προσδιορίστηκαν οι φυσικοχημικοί παράμετροι οι οποίοι είναι η θερμοκρασία, το pH και η αγωγιμότητα καθώς επίσης έγινε και εκτίμηση των συγκεντρώσεων του καδμίου στη διαλυτή και σωματιδιακή φάση. Τα αποτελέσματα τα οποία προέκυψαν έδειξαν ότι η κυρίαρχη μορφή του καδμίου στους ποταμοχειμάρρους είναι η διαλυτή φάση από ότι η σωματιδιακή με εξαίρεση τον ποταμοχείμαρρο Καρδάκη όπου παρουσίασε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις καδμίου στη σωματιδιακή φάση, το οποίο οφείλεται στις δυο μονάδες πλύσης και βαφής συνθετικών νημάτων – φλοκάτες που υπάρχουν στην περιοχή και αποτελούν τις πιθανές πηγές καδμίου στον χείμαρρο, καθώς επίσης και το ρέμα Ταξιάρχης στα Παράκοιλα, το οποίο εμφάνισε υψηλές συγκεντρώσεις διαλυτού καδμίου σε σχέση με τους υπόλοιπους σταθμούς δειγματοληψίας, όπου οφείλεται στην ρίψη ακατέργαστων λυμάτων του οικισμού στο ποτάμι. Ακόμα παρατηρήθηκε ότι η συγκέντρωση της αιωρούμενης σωματιδιακής ύλης σχεδόν σε όλους τους σταθμούς δειγματοληψίας καθώς επίσης και η περιεκτικότητα της σε κάδμιο ήταν μικρή με εξαίρεση τον Καρδάκη όπως αναφέρθηκε και πριν. Τέλος εξετάστηκαν οι παράγοντες που επηρεάζουν την κατανομή του μετάλλου μεταξύ σωματιδιακής και διαλυτής φάσης και βρέθηκε ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την κατανομή του μετάλλου είναι ο λογάριθμος της ολικής συγκέντρωσης του καδμίου (logCt) και ο λογάριθμος της ηλεκτρικής αγωγιμότητας (logCond). Όμως δεν παρατηρήθηκε η επίδραση της αιωρούμενης σωματιδιακής ύλης στην κατανομή του καδμίου μεταξύ σωματιδιακής και διαλυτής φάσης, το οποίο έχει παρατηρηθεί σύμφωνα με την βιβλιογραφία.