Μελέτη της φυσικής αναγέννησης των ειδών Pinus brutia και Pistacia lentiscus μετά από πυρκαγιά στην περιοχή της Χαραμίδας - Κρομύδας, Ελευθέριος - Ευστάθιος (2015)
Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό να καταγράψει την εξέλιξη της φυσικής αναγέννησης των ειδών Pinus brutia και Pistacea lentiscus στην περιοχή Χαραμίδα της Λέσβου μετά από τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς του Ιουλίου του 2006. Για την εκπόνηση της μελέτης πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις στην περιοχή και περιελάμβαναν 40 plots διαστάσεων 10*10 m. Τα 20 plots τοποθετήθηκαν άνωθεν του δρόμου και τα υπόλοιπα κάτωθεν. Στην παρούσα έρευνα εξετάστηκε η επίδραση ορισμένων παραγόντων στην πυκνότητα αναγέννησης της τραχείας πεύκης και του σχίνου. Αυτοί είναι : η τοποθεσία, η πυρκαγιά, η απόσταση από τα άκαυτα δέντρα, η πρακτική της αναδάσωσης, αλλά και η συμμεταβολή τους. Στόχος είναι να διερευνηθούν τα πρότυπα αναγέννησης δύο χαρακτηριστικών εκπροσώπων των λειτουργικών τύπων των πυροεπαγώμενων σπερμοβλαστητικών (fire seeders-obligate seeders) και υποχρεωτικά αναβλαστητικών ειδών (obligate respouters), στους οποίους ανήκουν η τραχεία πεύκη και ο σχίνος, αντίστοιχα. Από τα αποτελέσματα φαίνεται πως η τοποθεσία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας, ενώ η αναδάσωση που συνέβη δεν επηρέασε σημαντικά την πορεία της φυσικής αναγέννησης.