Μελέτη της φωτοδιάσπασης φυτοφαρμάκων και εκτίμηση της συνδυασμένης τοξικότητας τους στη Lemna minor - Ιατρού, Ευαγγελία - Ιωάννης (2015)
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή πραγματοποιήθηκαν δυο διαφορετικού τύπου πειράματα. Μελετήθηκε ο ρυθμός φωτοδιάσπασης των υποκατεστημένων ουριών Monolinuron και Linuron, καθώς και του οργανοφωσφορικού φυτοφαρμάκου Phoxim. Παράλληλα έγινε εκτίμηση της συνδυασμένης τοξικότητας των υποκατεστημένων ουριών, Diuron, Monolinuron και Linuron στον υδρόβιο οργανισμό Lemna minor. Ως προς τις υποκατεστημένες ουρίες, δεν παρατηρήθηκε καμία μείωση των ουσιών Linuron και Monolinuron, για όλες τις περιπτώσεις που μελετήθηκαν (απουσία/παρουσία φωτός, παρουσία νιτρικών και χουμικών οξέων) σε τιμές pH 7 και pH 9. Αντίθετα στο pH 4, οι συγκεκριμένες ουσίες φωτοδιασπάστηκαν μερικώς. Μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση παρουσιάστηκε για το Linuron, για το οποίο υπολογίστηκαν χρόνοι ημίσειας ζωής που κυμαίνονταν μεταξύ 43,2 ημερών (παρουσία φωτός και νιτρικών) και 62,5 ημερών (παρουσία φωτός). Για το οργανοφωσφορικό Phoxim παρατηρήθηκαν πολύ υψηλοί ρυθμοί ποσοστιαίας απομάκρυνσής του για όλες τις περιπτώσεις που μελετήθηκαν και για τα τρία εξεταζόμενα pH (4, 7, 9). Συγκεκριμένα, οι χρόνοι ημιζωής του Phoxim κυμαίνονταν από 8,4 ημέρες (απουσία φωτός, pH 4) έως και 0,19 ημέρες (παρουσία φωτός και χουμικών οξέων, pH 9). Η αύξηση του pH φαίνεται ότι ευνοεί τόσο την υδρόλυση, όσο και τη φωτοδιάσπαση της ουσίας. Πειράματα συνδυασμένης τοξικότητας των ουσιών Linuron – Diuron και Monolinuron – Diuron έδειξαν ότι η δράση τους στον οργανισμό Lemna minor είναι ανταγωνιστική. Σε ότι αφορά στο μίγμα Linuron – Monolinuron, δεν μπορεί να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για τη δράση τους (ανταγωνιστική ή προσθετική δράση).