Αποτύπωση οικοτύπων κοινοτικού ενδιαφέροντος (οδηγία 92/43ΕΟΚ) και πρότυπα βιοποικιλότητας σε παράκτια οικοσυστήματα της Λέσβου - Καραδήμας, Αθανάσιος - Νίκος (2015)
Ο στόχος της συγκεκριμένης εργασίας ήταν η αποτίμηση της βιοποικιλότητας της βενθικής μακροπανίδας και η αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης των παράκτιων θαλάσσιων οικοσυστημάτων της Λέσβου τα οποία υπόκεινται σε διαφορετικές φυσικές και ανθρωπογενείς πιέσεις, ενώ παράλληλα οριμένα από αυτά περιλαμβάνουν οικότοπους κοινοτικού ενδιαφέροντος. Αναλυτικότερα, η παρούσα μελέτη επικεντρώνεται στην παράκτια ζώνη επιλεγμένων παράκτιων περιοχών της Λέσβου στις οποίες όπου λαμβάνει χώρα πλήθος ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα την πιθανή υποβάθμιση της ποιότητας του παράκτιου περιβάλλοντος. Η διερεύνηση της δομής των μακροβενθικών βιοκοινοτήτων έδωσε πρόσθετες πληροφορίες σε θέματα βιοποικιλότητας επιτρέποντας την σύγκριση της παρούσας οικολογικής κατάστασης των διερευνούμενων περιοχών με αποτελέσματα από προηγούμενες μελέτες, με σκοπό την μελλοντική επιλογή κατάλληλων διαχειριστικών μέτρων και αποφάσεων.