Προαγωγή ολοκληρωμένης αειφορικής διαχείρισης σε περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες περιοχές: η περίπτωση του Ασωπού ποταμού - Καπετανάκη, Πηνελόπη - Ιωάννης (2015)
Αντικείμενο της εργασίας αυτής είναι η προαγωγή ολοκληρωμένης αειφορικής διαχείρισης σε περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες περιοχές: η περίπτωση του Ασωπού ποταμού. Απώτερος σκοπός της εργασίας είναι η φιλοσοφία της ολοκληρωμένης διαχείρισης και η σκοπιμότητα δημιουργίας ενός μοντέλου διαχείρισης σε υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά περιοχές με στόχο τον περιορισμό της ρύπανσης και τη σταδιακή αποκατάσταση των υποβαθμισμένων περιοχών. Αρχικά παρουσιάζονται βασικές έννοιες που αφορούν το περιβάλλον, τα υποσύνολά του και τους εξωγενείς παράγοντες που δημιουργούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ακολουθεί ο προσδιορισμός και συνοπτική παρουσίαση της εξέλιξης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της περιοχής μελέτης. Κατόπιν γίνεται αναφορά σε δράσεις διαχείρισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της περιοχής. Η εργασία κλείνει με τη σύγκριση των αποτελεσμάτων διαφόρων δράσεων διαχείρισης που εφαρμόστηκαν ή εφαρμόζονται στην περιοχή του Ασωπού και με μερικές προτάσεις έρευνας που μπορούν να πραγματοποιηθούν γίνουν στα πλαίσια της αειφορικής ολοκληρωμένης διαχείρισης σε περιοχές με εκτεταμένη περιβαλλοντική διαχείριση.