Διερεύνηση χρήσης γενετικών αλγόριθμων με συνδυασμό χρήσης συστήματος πηγαδιών άντλησης για αντιμετώπιση ρύπανσης υπόγειου παράκτιου υδροφορέα - Αραμπατζή, Κατερίνα (2015)
Ο σχεδιασµός της διαχείρισης υπόγειων υδατικών πόρων απαιτεί συχνά τη συνδυασµένη χρήση υπολογιστικών εργαλείων προσοµοίωσης και βελτιστοποίησης. Μια µέθοδος, που έχει χρησιµοποιηθεί µε επιτυχία σε σύνθετα προβλήµατα βελτιστοποίησης, είναι οι γενετικοί αλγόριθµοι. Οι γενετικοί αλγόριθµοι αποτελούν ένα από τα τελευταία χρησιµοποιούµενα µαθηµατικά εργαλεία που χρησιµοποιούνται σε προβλήµατα βελτιστοποίησης µε ευρύ πεδίο εφαρµογών και είναι ιδιαίτερα αποτελεσµατικοί σε περιπτώσεις βελτιστοποίησης συναρτήσεων µε πολλά ακρότατα. Η αξιολόγηση και η επιλογή καθώς και η αναπαραγωγή και η µετάλλαξη αποτελούν τις βασικές βιολογικές διεργασίες που επαναλαµβάνονται για την επιβίωση και την εξέλιξη των ειδών και είναι αυτές τις οποίες µιµούνται οι γενετικοί αλγόριθµοι για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης. Στην παρούσα εργασία επιχειρείται να αντιµετωπιστεί ένα ζήτηµα ρύπανσης σε παράκτιο υπόγειο υδροφορέα µε βελτιστοποίηση συστήµατος πηγαδιών άντλησης. Ζητούµενο είναι οι θέσεις των πηγαδιών που πρέπει να κατασκευαστούν και η παροχή που θα αντληθεί από το κάθε πηγάδι µε ελαχιστοποίηση του συνολικού κόστους κατασκευής και λειτουργίας του έργου. Απαίτηση αποτελεί η άντληση καθαρού νερού. Αυτό ως ένα βαθµό, αντιµετωπίζεται µε φυσικές διεργασίες καθαρισµού και ανάλογα µε το συντελεστή βιοαποδόµησης του ρύπου. Με το σύστηµα πηγαδιών επιτυγχάνεται ο εγκιβωτισµός του ρύπου και ευνοούνται οι φυσικές διεργασίες καθαρισµού. Η άντληση ρευστού, που δεν προλαβαίνει να φιλτραριστεί και να απολέσει το ρυπαντικό του φορτίο, συνεπάγεται επιπλέον κόστος το οποίο παραµετροποιείται στην αντικειµενική συνάρτηση και οδηγεί στην απόρριψη της λύσης