Μοντελοποίηση και μέτρηση ραδονίου στο κτήριο Ξενία Β - Σωτηροπούλου, Μαρία (2015)
Ένας από τους πιο σημαντικούς ρύπους των εσωτερικών χώρων είναι το ραδόνιο. Τα ραδιενεργό αυτό στοιχείο αποτελεί συστατικό του φλοιού της γης και εκπέμπεται κυρίως από το έδαφος και από τα υλικά που παίρνουμε από αυτό, γι' αυτό και συγκαταλέγεται στους "φυσικούς" ραδιενεργούς ρύπους. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η προσέγγιση του ρυθμού έκλυσης ραδονίου στο κτήριο του Πανεπιστημίου. Για την επίτευξη του στόχου αρχικό βήμα ήταν η θεωρητική προσέγγιση των βασικών χαρακτηριστικών του ραδονίου και των θεμάτων της ραδιενέργειας γενικά. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε προσομοίωση της διεργασίας έκλυσης ραδονίου από το έδαφος με τη βοήθεια του μοντέλου προσομοίωσης ρύπων εσωτερικών χώρων CONTAM. Ωστόσο, η παροχή θεωρητικών δεδομένων δεν ήταν αρκετή για την προσέγγιση της τιμής που αναζητούσαμε κι έτσι έγιναν και επιτόπιες μετρήσεις της συγκέντρωσης του ραδονίου στο χώρο του Πανεπιστημίου. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις δύο μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν υπέστησαν στατιστική επεξεργασία με στόχο την καλύτερη δυνατή ταύτισή τους (fit). Από την ταύτιση των αποτελεσμάτων προέκυψε η τιμή που αναζητούσαμε.