Διαφοροποιήσεις στη δομή της βλάστησης και στην παραγωγικότητα κοινοτήτων που αναπτύσσονται σε σερπεντινικά και μη σερπεντινικά εδαφικά υποστρώματα στη Λέσβο - Χατζηασεμίδου, Ελένη (2015)
Τα σερπεντινικά εδάφη συνθέτουν ενδιαιτήματα με ακραίες εδαφικές συνθήκες και με βλάστηση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Η μελέτη του «σερπεντινικού προβλήματος» και οι διαστάσεις αυτού σε επίπεδο εδάφους, φυτικών ειδών και οικοσυστήματος, μπορεί να αποφέρει σημαντικές πληροφορίες για την οικολογία των εδαφών αυτών και την κατανόηση των ιδιαίτερων συμπεριφορών που αναπτύσσονται σε αυτά. Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση διαφοροποιήσεων μεταξύ σερπεντινικών και μη σερπεντινικών εδαφικών υποστρωμάτων. Επιλέχθηκαν τέσσερις ευρύτερες περιοχές της Λέσβου και σε κάθε μια από αυτές, δύο περιοχές μελέτης με διαφορετικά υποστρώματα (μια με σερπεντινικά και μια με μη σερπεντινικά εδάφη), όπου διενεργήθηκε έρευνα σε επίπεδο οικοσυστήματος. Παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των διαφορετικών εδαφικών υποστρωμάτων στην έρευνα του επιπέδου οικοσυστήματος, το σύνολο των οποίων συμφωνούν με την βιβλιογραφία. Προτείνεται να διενεργηθούν στο μέλλον έρευνες σε περισσότερα επίπεδα από αυτό του οικοσυστήματος καθώς και ο συνδυασμός των διαφορετικών επιπέδων με σκοπό την εξαγωγή αποτελεσμάτων που θα οδηγήσουν σε γενικευμένα συμπεράσματα και ίσως σε προβλέψεις.