Νευρωνικά Δίκτυα στον Αυτόματο Έλεγχο Μονάδων Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων - Σιορίκης, Βασίλειος (2015)
Οι θάλασσες και οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% της επιφάνειας της γης και παράγουν περίπου τα τρία τέταρτα του οξυγόνου που εισπνέουμε. Ο άνθρωπος όμως μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο το 1% του νερού, ενώ πολλές από τις δραστηριότητές του ασκούν σημαντική πίεση στο φυσικό αυτό πόρο. Αμέσως γίνεται αντιληπτή η ανάγκη για την προστασία αυτού του πολύτιμου φυσικού πόρου. Η βιολογική επεξεργασία των αποβλήτων δίνει τη δυνατότητα και της διατήρησης αλλά και της μη περαιτέρω μόλυνσης. Η βιολογική επεξεργασία είναι λοιπόν μια μέθοδος επιβεβλημένη, αλλά ταυτόχρονα και πολύπλοκη. Δειγματοληψίες, καταγραφή δεδομένων και επεξεργασία αυτών, εξαγωγή αποτελεσμάτων, άμεση επέμβαση σε περίπτωση αστοχίας, βασικές δηλαδή ενέργειες, που θα εξασφάλιζαν την ασφαλή λειτουργία μιας ΜΕΥΑ, θα ήταν αδύνατον να ελεγχθούν μόνο από ανθρώπινο δυναμικό. Ή τουλάχιστον θα ήταν αδύνατον να γίνει, χωρίς ταυτόχρονη αύξηση του λειτουργικού κόστους της μονάδας. Εδώ και αρκετά χρόνια στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος αυτού έχει κινηθεί η επιστήμη των Η/Υ με τη βοήθεια του αυτοματισμού. Η περιβαλλοντική λοιπόν επιδείνωση, η εξέλιξη της τεχνολογίας και η κρίση της οικονομίας, επιτάσσουν μεθόδους που θα μας δίνουν πιο ακριβή, πιο γρήγορα αλλά και πιο οικονομικά αποτελέσματα. Έτσι φτάνουμε στα Νευρωνικά Δίκτυα. Εμπνέονται βιολογικά και μιμούνται τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αποτελούνται από έναν μεγάλο αριθμό απλών στοιχείων επεξεργασίας που καλούνται νευρώνες. Τα νευρωνικά δίκτυα, με την αξιοπρόσεκτη δυνατότητά τους να βγάζουν αποτέλεσμα από περίπλοκα ή ανακριβή στοιχεία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξαγάγουν σχέδια και να ανιχνεύσουν τάσεις που είναι πάρα πολύ σύνθετες και είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να παρατηρηθούν από ανθρώπινες είτε από υπολογιστικές μεθόδους. Αντιπροσωπεύουν την ελπιδοφόρο νέα γενεά των συστημάτων επεξεργασίας πληροφοριών.