Μελέτη της απομάκρυνσης αντιβιοτικών με χρήση του υπερμαγγανικού καλίου (KMnO4) - Παντελέλη, Μαρία - Κωνσταντίνος (2015)
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια γιατην παρουσία φαρμακευτικών ουσιών σε μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αυξημένη χρήση φαρμακευτικών ουσιών τόσο στην Ιατρική, όσο στην Κτηνιατρική και την Χημεία Τροφίμων. Μέσα από τις μεταβολικές οδούς ανθρώπων και ζώων αλλά και μέσω απευθείας χρήσης σε διαδικασίες όπως τα ιχθυοτροφεία, οι ουσίες αυτές καταλήγουν στο περιβάλλον. Η παρούσα εργασία θα ασχοληθεί με τα αντιβιοτικά cefadroxil, sulfamethoxazole, ciprofloxacin, trimethoprim και metronidazole που ανήκουν σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες αντιμικροβιακών ουσιών και χρησιμοποιούνται ευρέως. Τα αντιβιοτικά αυτά μέσω των μεταβολικών οδών των οργανισμών καταλήγουν στα υγρά απόβλητα. Κατά τη διάρκεια της δευτεροβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων τα αντιβιοτικά απομακρύνονται εν μέρει ή σχηματίζουν μεταβολίτες. Η πληρέστερη επεξεργασία τους επιτυγχάνεται με μεθόδους της τριτοβάθμιας επεξεργασίας. Στην εργασία αυτή χρησιμοποιήθηκε σαν μέθοδος επεξεργασίας η οξείδωση των πέντε αυτών αντιβιοτικών με την παρουσία υπερμαγγανικού καλίου. Μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα της μεθόδου υπολογίζοντας το ποσοστό απομάκρυνσης κάθε ουσίας παρουσία του υπερμαγγανικού καλίου με τη βοήθεια της υγρής χρωματογραφίας HPLC. Από την ανάλυση γίνεται αντιληπτό ότι το metronidazole απομακρύνεται σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα εύρηpH που μελετήθηκαν (3.5, 5.5, 8.5), ενώ στο όξινο pH μεγάλη απομάκρυνση παρουσιάζει το trimethoprim. Γενικά, το ιδανικότερο pH για την οξείδωση των πέντε αντιβιοτικών είναι το pH=5.5, που είναι και το πλησιέστερο σε αυτό των φυσικών υδάτων και των αποβλήτων.