Σχεδίαση Χ.Υ.Τ.Α. νήσου Λέσβου - Μανωλακέλλης, Ευστράτιος-Μιχαήλ (2015)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αφορά τη σχεδίαση του έργου <<ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ X.Υ.T.A. ΝΗΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ "ΚΛΕΦΤΟΒΙΓΛΑ 2"». Ο ισοδύναμος εξυπηρετούμενος πληθυσμός της εγκατάστασης του Κεντρικού ΧΥΤΑ ανέρχεται σε 150.000 κατοίκους και αποτελεί το σύνολο του πληθυσμού της νήσου Λέσβου. Πρόκειται για εγκατάσταση με ετήσια δυναμικότητα 56.000 τόνων στερεών αποβλήτων. Το σύνολο των εγκαταστάσεων θα εξυπηρετηθεί από υφιστάμενη οδό μήκους 8,4 χλμ. για την οποία προβλέπονται έργα βελτίωσης χάραξης και ακολούθως ασφαλτόστρωση. Για τη σύνταξη της εργασίας λήφθηκαν υπόψη τα εξής: • Η Κ.Υ.Α. 114218/97: «Κατάρτιση πλαισίου προδιαγραφών & γενικών προγραμμάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων» • Η Κ.Υ.Α. Η.Π. 29407/3508/2002: «Μέτρα και όροι για την Υγειονομική Ταφή των Αποβλήτων» • Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου • Το τοπογραφικό διάγραμμα του γηπέδου κλίμακας Ι :1000 • Όλο το ισχύον σχετικό θεσμικό πλαίσιο ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Χ.Υ.Τ.Α. Οι σκοποί και στόχοι που επιτυγχάνονται με την κατασκευή και λειτουργία του κεντρικού Χ.Υ. Τ.Α. της Δ.Ε. Νήσου Λέσβου, είναι: • Ασφαλής τελική διάθεση των οικιακών και παρεμφερών Σ.Α. της Ν. Λέσβου • Παύση λειτουργίας όλων των ανεξέλεγκτων Χ.Δ.Α. της Ν. Λέσβου. • Σταδιακή αποκατάσταση των λειτουργούντων Χ.Δ.Α. Ν. Λέσβου. • Μεγιστοποίηση δυνατότητας αξιοποίησης Σ.Α., με την συγκέντρωση όλων των παραγόμενων απορριμμάτων σε ένα κεντρικό χώρο. • Εφαρμογή της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας. • Προώθηση των επιδιώξεων της περιβαλλοντικής πολιτικής και της αειφόρου ανάπτυξης. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Η παρούσα εργασία αποτελεί μία πρόχειρη Τεχνική μελέτη του έργου «ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ Χ.Υ.Τ.Α. Νήσου Λέσβου στη θέση "Κλεφτόβιγλα 2". Η εργασία έχει συνταχθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και τις ισχύουσας προδιαγραφές, για έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Η παρούσα εργασία, αποτελείται από: • Τεύχος Τεχνικής Περιγραφής • Σχέδια