Ενεργειακά Συστήματα Κατανεμημένης Παραγωγής : Εφαρμογή του Μοντέλου HOMER στη Λέσβο - Φούντας, Αλεξιος - Αθανάσιος (2015)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η αναλυτική περιγραφή της τεχνολογίας της κατανεμημένης παραγωγής και η ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας που θα αξιολογεί κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί η τεχνολογία αυτή, αξιοποιώντας το ενεργειακό μοντέλο HOMER. Η κατανεμημένη παραγωγή, καλύπτει ένα μεγάλο εύρος νέων και παραδοσιακών τεχνολογιών με μικρές μονάδες εγκατεστημένες κοντά στην κατανάλωση και πιστεύεται ότι θα συμβάλει στην κάλυψη ενός μεγάλου μέρους της ενεργειακής ζήτησης στα επόμενα χρόνια με τη δυναμική της είσοδο στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Στο 2ο κεφάλαιο , γίνεται μια συνοπτική ανασκόπηση της υφιστάμενης παγκόσμιας ενεργειακής κατάστασης ενώ γίνεται εισαγωγή στον ορισμό της κατανεμημένης παραγωγής και αναλύονται τα βασικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν την έννοια αυτής. Στη συνέχεια του ίδιου κεφαλαίου, γίνεται μια παρουσίαση των κυριότερων τεχνολογιών που ολοκληρώνουν τη κατανεμημένη παραγωγή. Στο 3ο κεφάλαιο, αναπτύσσεται ένα μεθοδολογικό πλαίσιο που περιλαμβάνει, την ανάλυση και αξιολόγηση των παραγόντων που συμμετέχουν στο καθορισμό της ενεργειακής ζήτησης, τον υπολογισμό των φορτίων, την αποτίμηση του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των αποδοτικών τεχνολογιών όπως η συμπαραγωγή και τη συνολική αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στο 4ο κεφάλαιο, ως εφαρμογή του προαναφερθέντος μεθοδολογικού σχεδίου, παρουσιάζονται οι μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες της νήσου Λέσβου μέσω της χρήσης του ενεργειακού μοντέλου HOMER και εξετάζεται κατά πόσο είναι εφικτή η κάλυψή τους σε μεσο-μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, δηλαδή η βιωσιμότητα τους στο πέρασμα του χρόνου. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται 4 σενάρια που ποικίλουν στην συνολική ποσότητα παραγωγής ενέργειας αλλά και στο ποσοστό διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχοντας ως βάση δεδομένων την ζήτηση ενέργειας του 2005 και την αναμενόμενή της κατά το έτος 2020 και 2030. Στο 5ο κεφάλαιο, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των τεσσάρων σεναρίων που αναπτύχθηκαν μέσω του ενεργειακού μοντέλου HOMER, ολοκληρώνοντας έτσι και την ανάπτυξη του μεθοδολογικού πλαισίου, που παρουσιάστηκε στο τρίτο κεφάλαιο. Τέλος, στο 6ο κεφάλαιο συνοψίζονται τα συνολικά συμπεράσματα, όπως έχουν προκύψει από την ανάπτυξη των επί μέρους κεφαλαίων.