Πράσινες θέσεις εργασίας: διερεύνηση κοιτασμάτων απασχόλησης στον τομέα των ήπιων μορφών ενέργειας - Διαμαντά, Μαρία (2015)
Σκοπός της μελέτης είναι να παρέχει μια λεπτομερή περιγραφή των τωρινών αλλά και των μελλοντικών στοιχείων της απασχόλησης στον τομέα των ήπιων μορφών ενέργειας.Αρχικά παρουσιάζεται μια εκτενής βιβλιογραφική επισκόπηση, στην οποία παραθέτονται, οι υπάρχουσες μελέτες από τη διεθνή και ελληνική πραγματικότητα καθώς και οι κριτικές προσεγγίσεις στις προοπτικές δημιουργίας των πράσινων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, μέσω της ερευνητικής μας δραστηριότητας, προσπαθούμε να αποτυπώσουμε τα τρέχοντα στοιχεία και τις μελλοντικές προβλέψεις της απασχόλησης στον τομέα των ήπιων μορφών ενέργειας. Η ερευνητική δραστηριότητα, βασίστηκε στους επαγγελματικούς καταλόγους του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας και το εργαλείο της έρευνας αποτέλεσε το ερωτηματολόγιο. Τα ευρήματα της παρούσας εργασίας, αναδεικνύουν τους βασικούς άξονες της απασχόλησης, τις επαγγελματικές ειδικότητες που αναπτύσσονται γύρω από τον τομέα, τις μελλοντικές προβλέψεις σχετικά με τη ζήτηση εργαζομένων, τα κυριότερα προσόντα των εργαζομένων καθώς και τα εμπόδια που εμποδίζουν την περαιτέρω πρόσληψη εργατικού δυναμικού, στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά με τον κλάδο των ήπιων μορφών ενέργειας.