Διερεύνηση βιωσιμότητας κέντρου επισκευής πλοιαρίων στην περιοχή Καναμάτ Δήμου Ρόδου - Πίπου, Βαλασία (2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει στόχο να διερευνήσει την οικονομική βιωσιμότητα του «Κέντρου Επισκευής Πλοιαρίων στην περιοχή Καναμάτ του Δήμου Ρόδου». Για το εν λόγω Κέντρο, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου που είναι το Νομικό Πρόσωπο που έχει την κυριότητα του, έχει επεξεργασθεί ήδη πρόταση για την ανάπτυξη και λειτουργία του. Προβλέπεται δε να η λειτουργία να στηριχθεί σε Ανάδοχο που να αναδειχθεί στα πλαίσια του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού με σκοπό τη σύναψη σύμβασης μακροχρόνιας παραχώρησης με σκοπό την χρήση και εκμετάλλευση του. Ο Ανάδοχος του διαγωνισμού θα συμμετάσχει σε εταιρεία ειδικού σκοπού η οποία θα είναι ο Φορέας Διαχείρισης του «Κέντρου Επισκευής Πλοιαρίων» και θα αναλάβει την εκτέλεση των αναγκαίων έργων και χερσαίων εγκαταστάσεων που απαιτούνται, έναντι της παραχώρησης της χρήσης και με την πρόσθετη υποχρέωση καταβολής οικονομικού ανταλλάγματος προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου. Η παραχώρηση γίνεται για 50 έτη, μετά την πάροδο των οποίων οι πάσης φύσεως εγκαταστάσεις και κατασκευές επί της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης του «Κέντρου Επισκευής Πλοιαρίων στην περιοχή Καναμάτ Δήμου Ρόδου», θα παραμείνουν στην κυριότητα, τη χρήση και εκμετάλλευση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου. Παράταση της παραχώρησης χρήσης είναι δυνατή μέχρι και 10 έτη από την ανωτέρω λήξη.Η παρούσα Διπλωματική Εργασία σκοπεύει να συμπληρώσει την τεκμηρίωση που διαθέτει ήδη το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου και εστιάζει στην στρατηγική που θα ακολουθηθεί για την ανάπτυξη του Κέντρου, και ειδικότερα τους επί μέρους κρίσιμους παράγοντες που θα αποτελέσουν την βάση για την επιτυχή λειτουργία του. Με την έννοια αυτή θα τεκμηριωθούν και ποσοτικά οφέλη που θα προκύπτουν τόσο για την πόλη της Ρόδου όσο και για την τοπική κοινωνία.Η Διπλωματική Εργασία χρησιμοποιεί μεθόδους Τεχνικοοικονομικής Ανάλυσης και στηρίζεται στην ύπαρξη εύλογων παραδοχών που προκύπτουν από το περιβάλλον δραστηριοποίησης του Κέντρου. Στο πλαίσιο αυτό δεν εστιάζει στην ανάδειξη μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής αλλά εξετάζει δράσεις από την άποψη της οικονομικής βιωσιμότητας που μπορούν να αποτελέσουν μέρος μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα αναπτύξει, όραμα ανάπτυξης, στρατηγικό σχέδιο και στόχους και εντέλει τακτικά σχέδια υλοποίησης. Η εργασία δεν εστιάζει στη διαμόρφωση της στρατηγικής και στα εργαλεία προώθησης και μάρκετινγκ για την επίτευξη των στρατηγικών και τακτικών στόχων. Στο πλαίσιο αυτό η εργασία υιοθετεί την εξής μέθοδο:(α) Εντοπίζει τις κύριες δραστηριότητες του Κέντρου σύμφωνα με το υφιστάμενο υλικό τεκμηρίωσης του φακέλου διαγωνισμού του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου.(β) Προσδιορίζει βάσει εύλογων παραδοχών ροές εσόδων και δαπανών που θα έχει το Κέντρο αναλόγως του όγκου εργασιών του.(γ) Αξιολογεί την Οικονομική Βιωσιμότητα του Κέντρου με τη χρήση τεχνικοοικονομικών μεθόδων όπως ο Εσωτερικός Βαθμός Απόδοσης και η Καθαρά Παρούσα Αξία. Η Οικονομική Βιωσιμότητα ελέγχεται σε χρονικό ορίζοντα 20ετίας (η διάρκεια αυτή είναι κατάλληλη για να είναι βιώσιμη η επένδυση). Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι το Κέντρο αντιμετωπίζεται ως ένα ενιαίο και αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο και άρα η Οικονομική Βιωσιμότητα αφορά στον έλεγχο της βιωσιμότητας του Κέντρου για ένα διάστημα 10ετίας, 15ετίας και 20ετίας βάσει του διοικητικού μοντέλου που προβλέπεται στο μοντέλο Παραχώρησης (αφορά ένα μοντέλο λειτουργίας μίας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου). Για να διευκολυνθεί η λήψη απόφασης για τη βιωσιμότητα του Κέντρου προσδιορίστηκαν και Οικονομικές Καταστάσεις για το Κέντρο για την δεκαετία που ελέγχεται η βιωσιμότητά του. Έτσι ο επενδυτής αλλά και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου μπορεί να έχει μία απτή εικόνα της κερδοφορίας που προκύπτει από τις ροές εσόδων και δαπανών που έχουν υποτεθεί στην διπλωματική εργασία.Οι παραδοχές που δημιούργησαν το μοντέλο εσόδων και δαπανών του Κέντρου βασίσθηκαν στο ήδη υπάρχον υλικό Παραχώρησης σε ιδιώτη επενδυτή και είναι βάσιμες βάσει ενός μετριοπαθούς μοντέλου δραστηριοποίησης. Είναι κατανοητό ότι ο ιδιώτης επενδυτής μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω φιλόδοξες δράσεις ανάπτυξης που θα μπορούσαν να αλλάξουν ως προς το θετικότερο την δραστηριοποίηση του Κέντρου.