Οι επιδράσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου - Λύρου, Βασιλική; Λιγνός, Μιχαήλ (2015)
Σκοπός της παρούσας εργασίας αποτελεί η έρευνα και καταγραφή των αποτελεσμάτων που δημιούργησε η διεθνής οικονομική κρίση στην Κυπριακή οικονομία. Η οικονομική κρίση ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το 2008 και στο πέρασμά της συμπαρέσυρε τις χώρες της ευρωζώνης κλονίζοντας το χρηματοπιστωτικό κλάδο, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Η Κυπριακή Δημοκρατία αποκλείστηκε από τις αγορές και κλήθηκε να υποβάλει αίτημα βοήθειας για λήψη οικονομικής στήριξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αντιμετώπισε την πρόταση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων ακόμη και για τους ασφαλισμένους καταθέτες για να έρθει με δεύτερη απόφαση εν τέλει να το εφαρμόσει για τις άνω των 100.000€ καταθέσεις. Υπέγραψε το Μνημόνιο Συναντίληψης και έγινε το τέταρτο κράτος-μέλος της ζώνης του Ευρώ που έρχεται να αντιμετωπίσει την εφαρμογή μιας σειράς μεταρρυθμίσεων υπό την εποπτεία της ομάδας του Eurogroup.