Ποσοτική ανάλυση των επιπτώσεων του μειοδοτικού συστήματος ανάθεσης δημοσίων έργων - Αποστολής, Μιχάλης (2015)
Στις 31-12-2004 άλλαξαν τα τιμολόγια των δημοσίων έργων από αναλυτικά σε περιγραφικά. Την ίδια περίοδο άλλαξε και ο τρόπος ανάθεσης δημοσίων έργων από το μαθηματικό τύπο (Ν. 2576/1998) στο απόλυτο μειοδοτικό σύστημα (Ν. 3263/2004). Λαμβάνοντας υπόψη: α. Τις εκπτώσεις των δημοσίων έργων που δίνονταν με το παλαιό και με το νέο σύστημα, β. Την αλλαγή των τιμολογίων δημοσίων έργων (με ταυτόχρονη μείωση των τιμών κατά 40% περίπου), γ. Το νομοθετικό πλαίσιο πριν και μετά την εφαρμογή του Ν. 3263/ΦΕΚ Α' 179/28.9.2004, δ. Το τέλος μιας περιόδου με πληθώρα δημοσίων έργων, ε. Την έναρξη μιας περιόδου αύξησης των επιτοκίων (οι περισσότερες κατασκευαστικές λειτουργούν με δανειακά κεφάλαια), ζ. Την αδυναμία του δημοσίου να είναι συνεπές με τις πληρωμές των δημοσίων έργων, θα εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στο νομό Χίου, σχετικά με τη βιωσιμότητα των τεχνικών εταιρειών. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι να συγκρίνει την περίοδο πριν και μετά τον Ν.3263/2004 ως προς την κατασκευή Δημοσίων έργων στο Νομό Χίου.