Προσδιορισμός μοντέλου μέτρησης του επιπέδου αποδοχής των διακυβερνητικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών - Ξυλάς, Γεώργιος (2015)
Το διαδίκτυο και η επανάσταση που προκλήθηκε με την έλευση και την εξάπλωση του, πέρα από τους νέους επιχειρηματικούς ορίζοντες που άνοιξε, σηματοδότησε επιπλέον μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη δημόσια διοίκηση. Η ιδέα που ξεκίνησε διστακτικά από την άλλη πλευρά του ατλαντικού και εξαπλώθηκε ραγδαία στις Ευρωπαϊκές χώρες, αποτελεί σήμερα ένα νέο μοντέλο συμμετοχικότητας. Αυτό που ακούει στο όνομα "Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση". Η Ευρώπη ανταποκρινόμενη άμεσα στην πρόκληση της εποχής και μέσα από το πρόγραμμα δράσης e-Europe, έθεσε τους άξονες προκειμένου να μετατρέψει το μοντέλο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από φιλόδοξο σενάριο, σε απτή πραγματικότητα που σχετίζεται με τη λειτουργία σύγχρονων δικτυακών δημοσίων υπηρεσιών. Η διείσδυση των Νέων Τεχνολογιών στο Δημόσιο Τομέα της χώρας μας παρουσιάζει αρκετές ελλείψεις όπως καταδεικνύει η τελευταία έρευνα του Παρατηρητήριου για την Κοινωνία της Πληροφορίας που είχε ως αντικείμενο την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Η σύγχρονη δημόσια διοίκηση πρέπει να βασίζεται σε εξελιγμένες υποδομές ΤΠΕ και βελτιωμένες διαδικασίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ώστε να είναι σε θέση να παρέχει τις οικονομικά αποδοτικές, διαφανείς και κατάλληλες υπηρεσίες που απαιτούνται για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η κοινωνία της πληροφορίας. Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης κάθε χώρας και σημαντικό παράγοντα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους στην κοινωνία της πληροφορίας. Για την ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών, δρομολογούνται μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ευρεία εισαγωγή προηγμένων πληροφοριακών συστηµάτων στις δημόσιες υπηρεσίες. Το μέλλον της Ευρώπης και η ανταγωνιστικότητα της, εξαρτώνται από την αποτελεσματικότητα με την οποία θα διαχειριστεί τη γνώση. Ο δημόσιος τομέας ως ο μεγαλύτερος πάροχος περιεχομένου θα πρέπει να διασφαλίσει την προσβασιμότητα όλων των Ευρωπαίων πολιτών σε υπηρεσίες που θα κάνουν την καθημερινότητα του λιγότερο κοπιαστική. Τα γραφειοκρατικά μοντέλα διοίκησης προέβαλλαν την εξουσία των διαδικασιών αντί να αναδεικνύουν την εξουσία των πολιτών. Με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, οι πολίτες επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, αξιοποιώντας την δύναμη που τους δίνει η δημοκρατία. Μέσα από την διπλωματική μου εργασία εξετάζεται ο βαθμός αποδοχής των G2G υπηρεσιών στους χρήστες του δημοσίου τομέα. Μεγάλη έμφαση δίνεται στην ανάλυση όλων των υπαρχόντων μοντέλων και των παραγόντων που επηρεάζουν τον βαθμό αποδοχής των πληροφοριακών συστημάτων από τους χρήστες. Με βάση την ανάλυση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των χρηστών του δημοσίου τομέα διαμορφώνεται ένα νέο μοντέλο αποδοχής τεχνολογίας βασιζόμενο σε μεταβλητές των ήδη υπαρχόντων μοντέλων όπως είναι το Technology Acceptance Model (TAM), το Unified Theory of Acceptance and Use of Technology (UTAUT) μοντέλο και το Model of PC Utilization (MPCU). Τελικά παρουσιάζεται το νέο ολοκληρωμένο μοντέλο αποδοχής των πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου τομέα το οποίο προέκυψε σαν αποτέλεσμα της συστηματικής προσέγγισης του προβλήματος.