Διαχείριση γνώσης και πληροφοριακά συστήματα: έρευνα εφαρμογής συστημάτων διαχείρισης γνώσης στις εταιρείες ΗΣΑΠ ΑΕ και ΑΜΕΛ ΑΕ - Πούλος, Κωσταντίνος (2015)
Η διαμόρφωση της σύγχρονης άποψης ότι η πληροφορία αποτελεί αδιαφιλονίκητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα οδήγησε στην ανάπτυξη τεχνολογικών συστημάτων για την αποθήκευση, αρχειοθέτηση και επεξεργασία της. Οι επιχειρήσεις από μηχανισμούς επεξεργασίας πληροφορίας μετατράπηκαν σε χώρο παραγωγής της. Η πληροφορία που δημιουργείται με κατάλληλη αξιοποίηση μετατρέπεται σε γνώση που κεφαλαιοποιείται. Καίρια σημασία έχει ο τρόπος - μοντέλο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση της γνώσης, ο οποίος μάλιστα μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου. Τα δεδομένα δημιουργούν πληροφορίες οι οποίες συνδυασμένες με κατανόηση δομούν τη γνώση. Η γνώση έχει μια πληθώρα χαρακτηριστικών που την ανατροφοδοτούν ασταμάτητα. Η διαρκής ανάπτυξη της γνώσης οδήγησε στην ανάγκη για τη διαχείριση της ώστε να είναι αποδοτικότερη η εφαρμογή της. Σύμφωνα με τους Nonaka και Takechi η γνώση διακρίνεται σε ρητή- διατυπώσιμη και άρρητη .Το σημείο όπου η άρρητη γνώση σε μια επιχείρηση μετατρέπεται σε ρητή και πάλι σε άρρητη είναι πολύ κρίσιμο, γιατί έτσι δημιουργείται η οργανωσιακή γνώση. Η διαχείριση της γνώσης απαίτησε τη δημιουργία τεχνικών υποδομών, όπως δικτύων, πολυμέσων, μέσων αναζήτησης ή ταξινόμησής της. Βάσει των παραπάνω διαπιστώνουμε ότι η ανάλυση, σχεδίαση και αξιοποίηση ενός συστήματος διαχείρισης γνώσης είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει από τη συνεργασία εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί μέσα από το σωστό σχεδιασμό να δημιουργήσει το σύστημα αυτό, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ομάδας που το χρειάζεται. Στην παρούσα εργασία διερευνάται ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαχείριση και αξιοποίηση της γνώσης σε δυο ελληνικές επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν λόγω της σημασίας που έχει η διαχείριση στη βελτίωση της παρεχόμενης υπηρεσίας. Γίνεται προσπάθεια διασαφήνισης και προσδιορισμού του ΣΔΓ που χρησιμοποιείται στο συγκεκριμένο κλάδο. Για το σκοπό αυτό μεταξύ των άλλων ελέγχεται το πόσο εύκολα έχουν πρόσβαση στη γνώση και πόσο αυτή διακινείται ανάμεσα στους εργαζομένους της ΗΣΑΠ Α.Ε και της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΜΕΛ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ΗΣΑΠ Α.Ε υστερεί σημαντικά στον τομέα της διαχείρισης γνώσης καθώς λείπει η κατάρτιση των εργαζομένων ως προς το θέμα αυτό σε αντίθεση με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΜΕΛ. Πάντως και οι δυο εταιρείες, λιγότερο βέβαια η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΜΕΛ πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια ώστε να αξιοποιήσουν καλύτερα την οργανωσιακή γνώση, κεφαλαιοποιώντας τη μέσω της δημιουργίας του κατάλληλου ΣΔΓ έτσι ώστε να παρέχουν καλύτερο επίπεδο παρεχόμενης υπηρεσίας.