Η διερεύνηση της παρουσίας υδραργύρου στο πόσιμο νεροό της Χίου - Καραφύλλη, Αικατερίνη (2015)
Στην παρούσα εργασία γίνεται μια διερεύνηση της παρουσίας υδραργύρου στο πόσιμο νερό της πόλης της Χίου. Το γεγονός αυτό της ύπαρξης συγκεντρώσεων υδραργύρου στο νερό, υποβαθμίζει την ποιότητά του και το καθιστά ακατάλληλο για πόση και για πολλές άλλες καθημερινές χρήσεις των κατοίκων του νησιού. Ο υδράργυρος είναι ένα νευροτοξικό βαρύ μέταλλο το οποίο βιοσυσσωρεύεται μέσω της τροφικής αλυσίδας και θέτει πολλούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Η μόλυνση αυτή του νερού από τον υδράργυρο οφείλεται στην διαλυτοποίηση πετρωμάτων κινναβαρίτη στον υπόγειο υδροφορέα της περιοχής που υπάρχουν οι γεωτρήσεις, από τις οποίες γίνεται η υδροδότηση και στην είσοδο του θαλασσινού νερού στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Γίνεται μια λεπτομερής αναφορά στην τοξικότητα του υδραργύρου, στους κινδύνους και στις επιπτώσεις που έχει η χρήση των υδάτων αυτών στον μεγαλύτερο πληθυσμό του νησιού που υδροδοτείται από τις μολυσμένες με υδράργυρο γεωτρήσεις, που αποτελεί πάνω από το 60% του πληθυσμού του νησιού. Παρουσιάζονται πειραματικά δεδομένα και μετρήσεις των συγκεντρώσεων του υδραργύρου σε όλες τις γεωτρήσεις από το 2002 όπου έγιναν οι πρώτες δειγματοληψίες, μέχρι και σήμερα και γίνεται αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αυτών. Τέλος αναφέρονται τα μέτρα που λαμβάνονται από τις κρατικές αρχές και προτείνονται μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την μείωση ή την αντιμετώπιση του φαινομένου.