Διερεύνηση παραγόντων κινδύνου οδικής ασφάλειας στο νησί της Xίου - Φλατσούσης, Γεώργιος (2015)
Μέσω της παρούσας εργασίας επιχειρείται μια συνθετική προσέγγιση των παραγόντων κινδύνου οδικής ασφάλειας στη χώρα μας και ειδικότερα στο νησί της Χίου. Η εργασία απαρτίζεται από δύο μέρη, όπου το πρώτο εξ’ αυτών αποτελεί το θεωρητικό πλαίσιο και δίνει απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που σχετίζονται με την έννοια της οδικής ασφάλειας, τα τροχαία ατυχήματα καθώς και τα αίτια και παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνισή τους, ενώ παράλληλα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κατηγορία των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων ως ιδιάζουσας μορφής τροχαίου ατυχήματος λόγω των δυσμενών επιπτώσεων που αυτό συνεπάγεται. Το δεύτερο μέρος αποτελεί τη μελέτη περίπτωσης, όπου εξετάζεται το επίπεδο οδικής ασφαλείας στη Χίο, διαμέσου της ερευνάς που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα που έλαβαν χώρα στο νησί από το 2000 έως τον Ιούλιο του 2007. Βάση των πραγματικών στοιχείων που συλλέχθηκαν ανά περίπτωση τροχαίου ατυχήματος το οποίο προκάλεσε θάνατο, τις γενικότερες παρατηρήσεις για τη κατάσταση του οδικού δικτύου και της συμπεριφοράς των οδηγών διενεργήθηκε στατιστική διερεύνηση των παραγόντων κινδύνου τροχαίων ατυχημάτων. Στο σημείο αυτό απαντώνται μια σειρά από ερωτήματα που σχετίζονται με την ανάλυση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στη Χίο, τη σημασία των αρμόδιων φορέων, και την αξιολόγηση του υφιστάμενου λειτουργικού πλαισίου διαχείρισής της οδικής ασφάλειας. Κλείνοντας, προτείνονται μέθοδοι που θα συμβάλλουν στη μείωση των κινδύνων που προκαλούν τα ατυχήματα αυτά και κατ’ επέκταση στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του τόπου.