Green marketing - Χατζηγεωργίου, Παναγιώτης - Αλέξανδρος (2015)
Η ολοένα και αυξανόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση του πλανήτη με παράλληλη και άμεση επίδραση στην ποιότητα ζωής του πληθυσμού, οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό και στα διάφορα προϊόντα ευρείας χρήσης και στις εταιρίες που τα παράγουν. Αποτέλεσμα αυτού, είναι η μεταβολή της αγοραστικής συμπεριφοράς των καταναλωτών και η προτίμηση προϊόντων που η παραγωγή και η χρήση τους δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Στην αρχή της εργασίας δίνονται οι βασικοί ορισμοί των εννοιών του marketing και του green marketing, καθώς και οι βασικές προϋποθέσεις αποτελεσματικής εφαρμογής του green marketing. Στην συνέχεια στην εργασία παρουσιάζεται μια ανασκόπηση των άρθρων της διεθνούς βιβλιογραφίας για το green marketing, δίνοντας μας ένα θεωρητικό υπόβαθρο για την κατανόηση της χρησιμότητας και της αναγκαιότητας της ενσωμάτωσης του green marketing στις επιχειρησιακές λειτουργίες. Μέσω των άρθρων μας δίνεται η γνώση για την ανάπτυξη νέων πράσινων προϊόντων και η ανάλυση του κύκλου ζωής αυτών των προϊόντων. Επιπλέον, γίνεται αναφορά των άρθρων στην αισιοδοξία που εμπεριέχεται στην έννοια του πράσινου μάρκετινγκ μέσω των οικολογικών, περιβαλλοντικών και αειφόρων μηνυμάτων που αυτό μεταφέρει. Αναλύεται η στρατηγική του green marketing, μέσω της οποίας, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιτύχουν οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους. Συνάμα, γίνεται αντιληπτό ότι η υιοθέτηση των πρακτικών του green marketing μπορεί να επιτύχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις που το χρησιμοποιούνε και πως οι συμμαχίες με διάφορους κοινωνικούς φορείς μπορεί να επιτύχουνε μια αποτελεσματικότερη και πιο αξιόπιστη εφαρμογή του green marketing. Οι καταναλωτικές συμπεριφορές και ο ρόλος τους στην αποδοχή του green marketing από το αγοραστικό κοινό, αναλύονται στα άρθρα που παραθέτουμε. Τέλος, μέσα από τα άρθρα που παρουσιάζονται παρατηρούμε την άμεση σύνδεση και εξάρτηση μιας ολοκληρωμένης βιώσιμης ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα, με τις βασικές αρχές του green marketing. Αντιλαμβανόμαστε επίσης τον σημαντικό ρόλο της ετικέτας πιστοποίησης στην προώθηση των προϊόντων και των εταιριών που εφαρμόζουν green marketing και πως οι εταιρίες μέσω του green marketing μπορούν να ωραιοποιήσουνε την εταιρική τους εικόνα, εμφανιζόμενοι πιο αρεστοί στο καταναλωτικό κοινό. Στο ερευνητικό μέρος της εργασίας, γίνεται μια γραφιστική απεικόνιση των αποτελεσμάτων της ανάλυσης και επεξεργασίας των ερωτηματολογίων. Μέσω του σχολιασμού και της σύγκρισης των γραφημάτων εξάγονται πολύ σημαντικά, χρήσιμα και ουσιώδη συμπεράσματα για τον βαθμό περιβαλλοντικά υπεύθυνης καταναλωτικής συμπεριφοράς των Ελλήνων πολιτών, για τα περιθώρια ανάπτυξης από τις επιχειρήσεις του green marketing και τον βαθμό αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό, και για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε οικολογικά θέματα ενισχύοντας μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη. Αξιοσημείωτη είναι η επίδραση των δημογραφικών χαρακτηριστικών στις απαντήσεις των ερωτηθέντων και στην καλύτερη κατανόηση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Στο τελευταίο μέρος της εργασίας εξάγονται τα συμπεράσματα και θέτονται ερωτήματα προς συζήτηση και επιπλέον έρευνα