Μέθοδοι και τεχνικές πρόβλεψης ζήτησης στον κλάδο τροφίμων και ποτών: η περίπτωση της παραγωγικής εταιρίας Σαραντής Α.Ε. - Σίμος, Χρήστος (2015)
Οι συνεχείς μεταβολές του εξωτερικού περιβάλλοντος των επιχειρήσεων αυξάνουν την αβεβαιότητα που τις περιβάλλει. Για να σχεδιάσει μια επιχείρηση με όσο το δυνατόν πιο ορθολογικό τρόπο την παραγωγή της, πρέπει να εκτιμήσει μια σειρά παραμέτρων που την επηρεάζουν. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τον σχεδιασμό της παραγωγής είναι η ζήτηση των προϊόντων. Συνεπώς, η πρόβλεψη της ζήτησης παίζει καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό και στη λειτουργία μιας επιχείρησης. Στην παρούσα διπλωματική εργασία αναλύθηκαν και εφαρμόστηκαν τεχνικές και μέθοδοι που βασίζονται σε χρονολογικές σειρές. Πιο συγκεκριμένα, διερευνήθηκαν οι μέθοδοι του απλού κινούμενου μέσου όρου, της απλής εκθετικής εξομάλυνσης,της εκθετικής εξομάλυνσης με τάση και της εκθετικής εξομάλυνσης με τάση και εποχικότητα. Οι μέθοδοι αυτές εφαρμόστηκαν στην πράξη στην περίπτωση της παραγωγικής εταιρίας Σαραντής Α.Ε., για την πρόβλεψη ζήτησης έξι προϊόντων (γλυκών κουταλιού) της εταιρίας. Με βάση τα αποτελέσματα, η μέθοδος της εκθετικής εξομάλυνσης με τάση και εποχικότητα μπορεί να δώσει αρκετά αξιόπιστες προβλέψεις λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές σφάλματος.