Υλοποίηση επενδυτικού συστήματος αυτοματοποιημένων συναλλαγών: εφαρμογή στην αγορά των Η.Π.Α. (Χρηματιστηριακός Δείκτης S&P's 500) - Κουφοπαντελής, Λάμπρος (2015)
Ένα από τα κυριότερα θέματα που απασχολούν σήμερα τους επενδυτές είναι η ανάγκη για αποτελεσματική αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών που ανακύπτουν στις αγορές. Ωστόσο η πολυπλοκότητα και η αβεβαιότητα του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος αποτελούν τα μεγαλύτερα εμπόδια προς αυτή την κατεύθυνση. Μια λύση είναι η χρήση συστημάτων αυτοματοποιημένων συναλλαγών. Τα συστήματα αυτά συνδυάζουν τεχνικές και μεθοδολογίες από διάφορα επιστημονικά πεδία και με αυτοματοποιημένο τρόπο λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις τόσο στο επίπεδο επιλογής βέλτιστου χαρτοφυλακίου, όσο και σε επίπεδο εντοπισμού επενδυτικών ευκαιριών. Η εργασία αυτή προτείνει ένα τέτοιο σύστημα που συνδυάζει τεχνικές από τα πεδία της στατιστικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Στο επίπεδο της βελτιστοποίησης χαρτοφυλακίου, εφαρμόζεται στην χρονική περίοδο εκτίμησης ένα υβριδικό σύστημα αποτελούμενο από ένα Γενετικό Αλγόριθμο που επιλέγει τις μετοχές που θα αποτελέσουν το χαρτοφυλάκιο και από ένα αλγόριθμο μη γραμμικού προγραμματισμού (LMA) για τον υπολογισμό των ποσοστών επένδυσης. Στο επίπεδο της πρόβλεψης και ανίχνευσης επενδυτικών ευκαιριών, εφαρμόζεται στο επιλεγμένο χαρτοφυλάκιο στην χρονική περίοδο επένδυσης, ένας τεχνικός δείκτης (MACD) ο οποίος βασίζεται σε στατιστικά εργαλεία για να εντοπίσει θετικές και αρνητικές τάσεις. Προκειμένου να αξιολογηθεί η απόδοση του προτεινόμενου επενδυτικού συστήματος, υλοποιείται ένα σύνολο από εναλλακτικές στρατηγικές.