The Family and the Family Policy in contemporary Greece in the context of European developments. - Μόμιτσα, Σοφία - Ιωσήφ (2015)
Στον 20ο αιώνα συναντάμε σημαντίκες αλλάγες των οικογενειακών δομών στην Ελλάδα και στην ευρύτερη Ευρώπη:μικρότερα νοικοκυριά, στροφή απο την εκτεταμένη μορφή οικογένειας στην πυρηνική, μείωση των γάμων και αύξηση των διαζυγίων, η εμφάνιση νέων μορφών οικογένειας όπως οι μονογονεικές οικογένειες, αλλάγη των ρόλων του φύλου και των σχέσεων μεταξύ γενεών.Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να παρουσιάσει την οικογενειακή πολιτική και το θεσμό της οικογένειας στην Ελλάδα. Το πρώτο μέρος παρουσιάζει την εξέλιξη του θεσμού της οικογένειας, από τις αγροτικές κοινωνίες στις αστικές κοινωνίες, τις μορφές οικογένειας και την Ελληνική οκογένεια. Το δεύτερο μέρος προσφέρει μια παρουσίαση των ποσοστών γάμου, των ποσοστων των διαζυγίων, των ποσοστών της γονιμότητας και άλλων δείκτων στην Ελλάδα και επιλεγμένες χώρες της Ευρώπης από 1960 έως 2004. Η επίδραση των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων θα εξεταστούν, ώστε να δούμε την εξέλιξη της οικογένειας. Στο τρίτο μέρος παρουσιάζετε η Οικογενειακή Πολιτική στην Ελλάδα. Οι πολιτικές για την οικογένεια έχει τρεις μορφές την γονική άδεια, την παιδική μέριμνα και το οικογενειακό επίδομα. Μια συγκριτική μελέτη των οικογενειακών πολιτικών βοηθάει ώστε να εντοπιστούν κάποιες ομοιότητες και κάποιες διαφορές μεταξύ των πολιτικών των ευρωπαικων χωρών. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει παρόμοια δημογραφικές τάσεις και οικογενειακές πολιτικές με τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις δημογραφικές τάσεις και πολιτικές για την οικογένεια ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Σκανδιναβικές χώρες.