The common traits between the European identity and the European citizenship : the greek case - Γεωργοπούλου, Μαριάννα - Πέτρος (2015)
Στην παρούσα εργασία επιχειρούμε να παρουσιάσουμε ένα συγκεκριμένο ορισμό των εννοιών του έθνους , της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών της ευρωπαϊκής ταυτότητας . Για να επιτευχθεί αυτό έχουμε υιοθετήσει την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που ακολουθείται από την παρουσίαση των μελετών-περιπτώσεων. Η πρώτη μελέτη αφορά την περίπτωση των Βάσκων στα βορειοανατολικά της Ισπανίας και της ιστορίας των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της γλώσσας τους και της διοίκησης που έχουν. Η δεύτερη μελέτη αφορά την ειδική περίπτωση της Αλσατίας , όπου θα παρουσιαστούν τα χαρακτηριστικά της περιοχής και τα προβλήματα από την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας . Η τρίτη μελέτη είναι η διαμάχη Καθολικών και Προτεσταντών στην Ιρλανδία με έμφαση στις θρησκευτικές κι έντονα διανεμητικές , χωρικά, διαφορές που χωρίζουν τους Ιρλανδούς με τους Άγγλους αποίκους . Τέλος , μελετάμε την περίπτωση της Ελλάδας, όπου διερευνείται κατά πόσον ο Έλληνας πολίτης αισθάνεται ως ευρωπαίος πολίτης κι εκεί παρουσιάζεται επίσης η έννοια του ελληνικού πολιτιστικού περιβάλλοντος . Από την παραπάνω ανάλυση , θα επιχειρηθεί η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τα προβλήματα που ανέκυψαν κατά την έγκριση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και την παρουσίαση των κοινών χαρακτηριστικών μεταξύ της ευρωπαϊκής ιθαγένειας και της ευρωπαϊκής ταυτότητας .