Kακοποίηση ανηλίκων στο βόρειο αιγαίο. προτάσεις αντεγκληματικής κοινωνικής πολιτικής. - Νικοδήμου, Ουρανία (2015)
Η συγκεκριμένη μελέτη, πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του τμήματος Κοινωνιολογίας, με θέμα «Έρευνα Εφαρμοσμένη στην Ανάπτυξη Καινοτόμων Τοπικών και Περιφερειακών Πολιτικών και την Κοινωνική Συνοχή». Όπως δηλώνει ο τίτλος του μεταπτυχιακού προγράμματος, η έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων πολιτικών, οι οποίες αποβλέπουν να εφαρμοστούν σε τοπικό επίπεδο. Σημαντικός παράγοντας για τη σωστή λειτουργία μιας κοινωνίας, κατά την άποψή μας, αποτελεί ο σχεδιασμός πολιτικών που να ανταποκρίνονται στις τοπικές ανάγκες. Ο ισχυρισμός μας στηρίζεται στην ιδέα πως η κακοποίηση δεν αποτελεί ένα διαχρονικό φαινόμενο, αλλά ένα φαινόμενο το οποίο αλλάζει μορφή, τόσο στο χρόνο όσο και στο χώρο στον οποίο μελετάται. Έτσι και στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι στάσεις και οι αναπαραστάσεις της κοινωνίας στο θέμα της κακοποίησης ανηλίκων, δεν μπορούν να αποτελούν το δεδομένο αλλά ένα από τα ζητούμενα.