«…Από τουρίστρια έγινα ξένη» : η διαχείριση της «ξενότητας» από γυναίκες του «Διεθνή Συλλόγου Γυναικών Σαντορίνης» στη Σαντορίνη - Θανέλλος, Ευάγγελος (2015)
Τo θέμα της παρούσας εργασίας αφορά τον τρόπο, με τον οποίο ορίζουν τον εαυτό τους ως «όμοιο» και «διαφορετικό» απέναντι στην τοπική κοινωνία της Σαντορίνης γυναίκες, που συμμετέχουν σε ένα σύλλογο ο οποίος ονομάζεται στο καταστατικό ίδρυσής του IWOS (Διεθνής Σύλλογος Γυναικών Σαντορίνης). Πρόκειται για έναν σύλλογο που ιδρύθηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια, από γυναίκες που κατάγονταν από χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης, αλλά και γυναίκες που ήταν ελληνικής καταγωγής, όχι όμως από το συγκεκριμένο νησί της Σαντορίνης, και συνήθως, μέσα από έναν μικτό γάμο, ακολούθησαν την επιλογή να διαμείνουν στον τόπο καταγωγής του συζύγου τους. Αυτό που θα προσπαθήσω να καταδείξω είναι, το πώς διαπραγματεύονται οι γυναίκες αυτές αφ’ ενός την ετερότητά τους ως προς τον τόπο εγκατάστασής τους, την τοπική κοινωνία της Σαντορίνης, και αφ’ ετέρου, στο πως διαπραγματεύονται την έμφυλή τους ταυτότητα, μέσα από την συμμετοχής τους ως μέλη στον συγκεκριμένο σύλλογο