Ανθρωπολογικές προσεγγίσεις του δυϊσμού δεξί-αριστερό - Πατίκα, Αντιγόνη (2015)
Στην παρούσα εργασία προσεγγίζεται ανθρωπολογικά ο Δυϊσμός «Δεξί-Αριστερό» στα πλαίσια της ταξινόμησης και του συμβολισμού. Στα πρώτα δύο κεφάλαια ορίζεται η έννοια της ταξινόμησης, και παρουσιάζονται τόσο οι θέσεις των σημαντικότερων μελετητών της, όσο και κάποια ενδεικτικά ταξινομικά συστήματα. Μετά από μια σύντομη αναφορά στη σημασία των δυϊσμών για την επιστήμη της ανθρωπολογίας, εξετάζονται στο τέταρτο κεφάλαιο τα χαρακτηριστικά και οι συμβολισμοί του εν λόγω δυϊσμού, ενώ σχολιάζονται η πλευρική ασυμμετρία της φύσης και του ζωικού βασιλείου καθώς και η σχέση πλευρίωσης και οργανικής ασυμμετρίας. Στο ίδιο κεφάλαιο μελετάται επίσης η συσχέτιση του «Αριστερού» με το «διαβολικό», καθώς και η σημασία του δυϊσμού «Δεξί-Αριστερό» σε εκφάνσεις της καθημερινής ζωής και στη γλωσσική έκφραση. Ξεκινώντας από μιαν ιστορική προσέγγιση του Δυϊσμού «Δεξί-Αριστερό» στην αρχαιοελληνική φιλοσοφία παρουσιάζεται στο έκτο κεφάλαιο η σημασία της πολικότητας στην πρωτόγονη και στη θρησκευτική σκέψη, ενώ στα επόμενα κεφάλαια γίνεται αναφορά στη λεγόμενη «Κινεζική Αντιστροφή» και στον πλευρικό συμβολισμό ως παράδειγμα δυαδικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας. Στο τελευταίο κεφάλαιο επιχειρείται η θεώρηση της Αριστεροχειρίας καταρχάς μέσα από μιαν ιστορική αναδρομή και μετέπειτα σε σχέση με το φύλο και τη σεξουαλικότητα, καταλήγοντας σε μια σύντομη περιγραφή των θεωριών για την «Ερμηνεία» του Φαινομένου «Αριστεροχειρία».