Χώρος, μνήμη και ετερότητα στο κέντρο της Αθήνα: η "πλατεία Βικτωρίας" μέσα από τις αναπαραστάσεις των Ελλήνων - Γουρνέλου, Ελένη (2015)
Σκοπός της μεταπτυχιακής διατριβής είναι η διερεύνηση του χώρου και της "ταυτότητας" μιας γειτονιάς του κέντρου της Αθήνας, όπως είναι η "Πλατεία Βικτωρίας" όπου μέχρι πρόσφατα κατοικούσε η μεσοαστική τάξη. Συγκεκριμένα, καταγράφονται οι αντιλήψεις των ‘ντόπιων’ κατοίκων όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα μέσα από τις αλλαγές της χρήσης του χώρου της γειτονιάς τους αλλά και μέσα από τη συγκατοίκησή τους με τους μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή. Η εργασία εξετάζει αναδρομικά τις χωρικές πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στην περιοχή αυτή, τις σχέσεις των Ελλήνων κατοίκων με τον χώρο και το πώς προέκυψαν αυτές σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική, την πολιτική και την πολιτισμική οργάνωση των προηγούμενων χρόνων. Διερευνά, επίσης, ποιες είναι σήμερα οι αντιλήψεις των ‘ντόπιων’ σε σχέση με τους μετανάστες που κατοικούν στην περιοχή καθώς και την αντιμετώπιση του «άλλου» σε θέματα εθνότητας, φυλής, θρησκείας, φύλου και σεξουαλικότητας. Εξετάζονται, επίσης, θέματα που προβληματίζουν τους «ντόπιους» όπως είναι η εγκληματικότητα, η περιθωριοποίηση της ‘τρίτης ηλικίας’, η διατάραξη της «ευταξίας» στο χώρο, οι πολιτισμικές διαφορές, οι διακρίσεις, οι θύλακες, οι εντάσεις και οι περιχαρακώσεις που προκύπτουν εξαιτίας της συγκατοίκησης Ελλήνων και μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή. Επιπρόσθετα ζητήματα: ο ρατσισμός, η εξέλιξη των χώρων κατανάλωσης στη γειτονιά, το πλανόδιο εμπόριο, οι παρεμβάσεις συλλογικών ομάδων, οι εθνικές εκλογές και οι χωρικές πολιτικές εκ μέρους του κράτους κατά τη περίοδο του 2012 που πραγματοποιείται η επιτόπια έρευνα.