Εργασία και εργατικό κίνημα στη Λέσβο, 1929-1932 - Καραβία, Πηγή (2015)
Στη μεταπτυχιακή διατριβή «Εργασία και εργατικό κίνημα στη Λέσβο , 1929-1932» επιχειρείται μια μελέτη της εργασίας και του εργατικού κινήματος στη Λέσβο μέσα στην τετραετία 1929-1932, η αποτύπωση μάλλον μιας στιγμής του εργατικού κινήματος στο νησί. Η συγκεκριμένη περίοδος σημαδεύτηκε από την οικονομική κρίση και τη βενιζελική διακυβέρνηση, που έριξε το βάρος κυρίως στην αγροτική οικονομία, την επέκταση του κρατικού παρεμβατισμού, την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, την αποκατάσταση των προσφύγων, την άσκηση κοινωνικής πολιτικής με προστατευτικά μέτρα για την εργασία και το συνδικαλισμό ή προώθηση των κοινωνικών ασφαλίσεων αλλά και την καταστολή του εργατικού κινήματος, που εκείνη την εποχή εμφανίζεται έντονα πολιτικοποιημένο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και ειδικά για τη Λέσβο, κρίθηκε σκόπιμη μια σκιαγράφηση της τοπικής οικονομίας της εποχής, των παραγωγικών δομών, της αγοράς και των συνθηκών εργασίας. Ως βασική συνιστώσα της έρευνας επιλέχθηκε η εργασία και πιο συγκεκριμένα οι δομές απασχόλησης, οι επαγγελματικές κατηγορίες και κυρίως τα πολιτισμικά νοήματα της εργασίας μέσα από κατηγορίες ανάλυσης, όπως το φύλο, η οικογένεια, η επαγγελματική ειδίκευση κ.α.. Μέσα από τη μελέτη του εργατικού πολιτισμού επιχειρείται η προσέγγιση των σχέσεων, δράσεων και δυναμικών στο πλαίσιο του οργανωμένου τοπικού συνδικαλισμού και η διερεύνηση της συγκρότησης εργατικής τάξης στο νησί και του βαθμού πολιτικοποίησης και ταξικής συνείδησης. Σε σχέση με την εργατική διαμαρτυρία και το συνδικαλισμό, παρουσιάζονται στιγμιότυπα του εργατικού αγώνα, οι μορφές οργάνωσης και ο χαρακτήρας των αιτημάτων της εργατικής διαμαρτυρίας. Επιπλέον, εξετάζεται ο ρόλος του κράτους και η σχέση του με το εργατικό κίνημα, στην οποία εναλλάσσονται διαρκώς ή συνυπάρχουν ο πατερναλισμός και η καταστολή.