Έγκλημα και τιμωρία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία των πρώιμων νεότερων χρόνων: η οργάνωση και απονομή της ποινικής δικαιοσύνης με βάση ιεροδικαστικά αρχεία του 17ου αιώνα από τον ελλαδικό χώρο - Κωνσταντακέλης, Καλδής - Παναγιώτης (2015)
Αντικείμενο της μεταπτυχιακής διατριβής αποτελεί το δικαιοδοτικό σύστημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας των πρώιμων νεότερων χρόνων και η δικαιϊκή εμπειρία των ποικίλων πληθυσμών που συμβιούσαν στην αχανή επικράτειά της. Παρουσιάζονται τόσον οι ισλαμικές βάσεις της οθωμανικής νομοθεσίας, όσο και ο συγκρητισμός της με προϋπάρχοντα συστήματα δικαίου που αναπτύχθηκαν και εφαρμόσθηκαν επί αιώνες στις περιοχές εξάπλωσης της αυτοκρατορίας (βυζαντινορωμαϊκό δίκαιο, ιουδαϊκή νομοθεσία, προϊσλαμικά έθιμα κ.α.). Δίδεται έμφαση στην οθωμανική αντιμετώπιση της εγκληματικής συμπεριφοράς, στο ποινικό δίκαιο. Αναλύονται διεξοδικά δύο κατηγορίες εγκλημάτων, αυτά που προσβάλουν τη γενετήσια ελευθερία (σεξουαλικά εγκλήματα) και αυτά που στρέφονται κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας του προσώπου (ανθρωποκτονία, σωματικές βλάβες). Για να γίνει αντιληπτή στην πράξη η οθωμανική δικαιοδοτική λειτουργία παρατίθενται και αναλύονται διεξοδικά πραγματικές δικαστικές υποθέσεις από μεταφρασμένα ιεροδικαστικά αρχεία της Λάρισας, της Βέροιας και του Ηρακλείου. Η εργασία συμπεραίνει ότι το παραπάνω δικαιοδοτικό σύστημα ήταν σε σημαντικό βαθμό καινοτόμο και λειτουργικό και ότι δεν ανταποκρίνεται ούτε στον αρνητικό χαρακτηρισμό του Max Weber για την «δικαιοσύνη του καδή», ούτε στα στερεότυπα για την ιστορική εμπειρία των πληθυσμών υπό οθωμανική κυριαρχία.