Η ανταλλάξιμη περιουσία των μουσουλμάνων της Λέσβου : το παράδειγμα της πόλης της Μυτιλήνης - Καραβία, Χαρά (2015)
Βασικός στόχος της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι η καταγραφή, επεξεργασία και ανάδειξη του αρχείου της ανταλλάξιμης περιουσίας που διατηρείται στην κτηματική υπηρεσία του Νομού Λέσβου, στην πόλη της Μυτιλήνης, καθώς και μια πρώτη απόπειρα να προσδιορισθούν οι παράμετροι των ζητημάτων που αναδεικνύονται μέσα από αυτό. Η αθρόα εισροή προσφύγων στον ελλαδικό χώρο -κυρίως μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923-, το ζήτημα της άμεσης αποκατάστασης και αποζημίωσης αυτών μέσα από συγκεκριμένες κρατικές πολιτικές διαχείρισης της ανταλλάξιμης περιουσίας αποτελούν το ευρύτερο πλαίσιο αναφοράς αυτής της έρευνας. Ειδικότερα μας απασχολεί η διευθέτηση των παραπάνω ζητημάτων σε τοπικό επίπεδο καθώς και η ανάδειξη της μουσουλμανικής παρουσίας και ιδιοκτησίας στην πόλη της Μυτιλήνης.