Στάσεις επιπολιτισμού μαθητών Τ.Ε.Ε. - Καραστάθης, Πέτρος - Βάιος (2015)
Η μετανάστευση είναι ένα διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο το οποίο στην εποχή μας έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις: Ένας στους πενήντα κατοίκους της γης είναι μετανάστης ή πρόσφυγας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ένας στους σαράντα κατοίκους των χωρών - μελών είναι σήμερα αλλοδαπός. Οι δυσκολίες και τα προβλήματα της ένταξης των μεταναστών στη χώρα υποδοχής έχουν να κάνουν από τη μια με τις πολιτικές αξίες της χώρας υποδοχής και από την άλλη με τα εθνικά, γλωσσικά, πολιτισμικά, θρησκευτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των μεταναστευτικών ομάδων. Η εισροή μεταναστών στη χώρα μας από το 1990, έχει επιτρέψει την σταδιακή ενσωμάτωση των ατόμων αυτών στην ελληνική κοινωνία κυρίως μέσω της εκπαίδευσης και της εργασίας. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε το βασικό κίνητρο για την επιλογή του θέματος της εργασίας μας. Η εργασία μας έχει ως θέμα την διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας των εφήβων μεταναστών σε σχέση με το εκπαιδευτικό σύστημα της ελληνικής κοινωνίας. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για αυτή την εργασία επιλέχθηκε με σκοπό την διαπίστωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι μετανάστες, κατά την εισαγωγή τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και των διαφορών τους σε επίπεδο επιδόσεων και συμπεριφοράς σε σχέση με τους αυτόχθονες συνομηλίκους τους. Επίσης, είχε σκοπό τη διερεύνηση του κατά πόσο μπορούν οι έφηβοι να βιώσουν αρμονικά τη σύγκρουση μεταξύ των προτύπων από τη χώρα προέλευσης και τις απαιτήσεις στη χώρα υποδοχής.