Οι μονογονεϊκές οικογένειες έτσι όπως εμφανίζονται μέσα στα βιβλία της γλώσσας και του ανθολογίου : συγκριτική μελέτη - Βλαχαντώνη, Μαρίνα - Σπυρίδων (2015)
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται αλλαγές που αφορούν τη μορφή και τις λειτουργίες της οικογενειακής ομάδας καθώς επίσης και το περιεχόμενο των συζυγικών ρόλων. Έτσι όλο και περισσότερα σχήματα οικογένειας παρατηρούνται, με ιδιαίτερη αύξηση των σχημάτων μονογονεϊκής οικογένειας, οι οποίες αποτελούν πλέον μια νέα πραγματικότητα που τείνει αυ-ξανόμενη να αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία τόσο στα προηγμένα κράτη όσο και στην Ελλάδα. Οι αλλαγές στις μορφές και στους ρόλους της οικογένειας έχουν άμεση επίδραση σε όλα τα μέλη της και ιδιαίτερα στα παιδιά. Η πολιτεία προσπαθεί να παρέμβει με τους υποστηρικτικούς μηχανισμούς που διαθέτει και να στηρίξει οικονομικά, συναισθηματικά και κοινωνικά τους μόνους γονείς. Η μονογονεϊκή μορφή, σε αρκετές περιπτώσεις, δυσκολεύει την ψυχοκοινωνική προσαρμογή του παιδιού στην κοινωνία και στο σχολείο και σε κάποιες περιπτώσεις και την σχολική του απόδοση. Προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το σχολείο βοηθά προς την κατεύθυνση της αποδοχής της μονογονεϊκής οικογένειας και κατ’ επέκταση εάν συμβάλλει στην ομαλή ένταξη των παι-διών στο σχολείο και γενικότερα στην κοινωνία, κρίθηκε αναγκαίο να ερευνηθεί η συχνότητα της αναφοράς των μορφών μονογονεϊκών οικογενειών, στα νέα σχολικά εγχειρίδια της Γλώσσας και του Ανθολογίου. Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης αναζητήθηκε στο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών και στα αντίστοιχα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών αν περιλαμ-βάνονται, στους γενικούς και ειδικούς στόχους, αναφορές στις μορφές οικογένειας. Επιλέχθηκε να αναλυθούν, με τη μέθοδο της ανάλυσης περιεχομένου, όλα τα τεύχη των βιβλίων της Γλώσσας και του Ανθολογίου, όλων των τάξεων. Συνολικά καταγράφθηκαν αρκετές αναφορές σχετικά με την οικογένεια και τα μέλη της, στοιχείο το οποίο δείχνει ότι η έννοια της οικογένειας και των μελών της παρουσιάζεται ι-διαίτερα συχνά στα βιβλία και των έξι τάξεων του Δημοτικού σχολείου. Το γεγονός αυτό ση-μειώνει ότι η οικογένεια αποτελεί θέμα, έννοια και χαρακτηριστικό το οποίο είναι ενταγμένο μέσα στη διδακτική και την εκπαιδευτική διαδικασία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αντιθέτως οι αναφορές για την μονογονεϊκότητα που εντοπίσαμε στα βιβλία της Γλώσσας και του Ανθολογίου ήταν ελάχιστες. Κρίνεται σκόπιμο να αυξηθούν οι αναφορές στη μονογονεϊκή οικογένεια, στα βιβλία της Γλώσσας και του Ανθολογίου προκειμένου να ανταποκρίνονται στις άμεσες εμπειρίες των μαθητών.