Διαχείριση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση - Πιννίκα, Βασιλεία - Εμμανουήλ (2015)
Η παρούσα εργασία αναφέρεται στη διαχείριση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο.Στόχος της συγκεκριμένης εργασίας είναι αφενός να διατυπωθούν τα θεωρητικά ίχνη ενός εκπαιδευτικού σχεδιασμού για τη διαχείριση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο), αφετέρου να διερευνηθούν σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της νήσου Ρόδου οι τρόποι διαχείρισης και προσέγγισης περιστατικών σχολικού εκφοβισμού σε επίπεδο σχολικής ηγεσίας/ διοίκησης.Το δείγμα αποτελούν 81 Διευθυντές/τριες των Δημοτικών Σχολείων και Προϊστάμενοι/ες των Νηπιαγωγείων της νήσου Ρόδου, οι οποίοι/ες επιλέχθηκαν έπειτα από τυχαία δειγματοληψία. Το εργαλείο της έρευνας είναι το ερωτηματολόγιο.Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι οι Διευθυντές/τριες και Προϊστάμενοι/ες της νήσου Ρόδου έχουν αντιμετωπίσει περιστατικά λεκτικού και σωματικού σχολικού εκφοβισμού και θεωρούν απαραίτητη την επιμόρφωση όλων των εμπλεκόμενων. Επίσης, φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος πληθυσμός επιθυμεί την υλοποίηση προγραμμάτων κατά του σχολικού εκφοβισμού και διαφωνεί με τις τιμωρίες ως μέτρο αντιμετώπισης σχετικών περιστατικών. Επιπρόσθετα, οι εκπαιδευτικοί του δείγματος δηλώνουν διατεθειμένοι να παρέμβουν και να υποστηρίξουν συναδέλφους που αντιμετωπίζουν φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού.