Αξιολόγηση σχολικών μονάδων : μελέτη απόψεων εκπαιδευτικών, διευθυντών και στελεχών εκπαίδευσης - Αράθωμας, Γεώργιος - Κωνσταντίνος (2015)
Στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα, στα πρότυπα της οργάνωσης και του προγραμματισμού η εκπαιδευτική διαδικασία που επιτελείται στις σχολικές μονάδες χρειάζεται να επανακαθοριστεί, να αποτυπωθεί και να προσδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα που εξάγονται από τους στόχους που έχουν τεθεί. Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας αποτελεί πλέον ενσωματωμένη εκπαιδευτική ανάγκη. Οι εκπαιδευτικοί, οι διευθυντές σχολικών μονάδων και τα στελέχη της εκπαίδευσης καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της διαδικασίας αξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Στην παρούσα εργασία πραγματοποιείται συγκριτική μελέτη των απόψεων που διατυπώνουν οι εκπαιδευτικοί, οι διευθυντές σχολικών μονάδων και τα στελέχη της εκπαίδευσης σε σχέση με την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Το ερευνητικό μέρος της εργασίας εστιάζει στην αποτύπωση και μελέτη των απόψεων των ανωτέρω υποκειμένων σε κάποια βασικά ζητήματα όπως στην άποψη τους για το τι είναι η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, αν είναι αναγκαία η υλοποίησή της, ποιος θα πρέπει να την υλοποιεί, τι ακριβώς θα πρέπει να αξιολογείται στη σχολική μονάδα, ποιος θα πρέπει να είναι ο σκοπός και ποιος ο χρόνος υλοποίησής της.