Η διερεύνηση απόψεων εκπαιδευτικών σχετικά με τη συνεργασία σχολικής μονάδας και τοπικής αυτοδιοίκησης: η περίπτωση επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας - Κρύσιλας, Αντώνιος - Ιωάννης (2015)
Η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας της σχολικής μονάδας με την τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό θεματικό πεδίο της διοίκησης των εκπαιδευτικών μονάδων, διότι η συζήτηση για αυτήν δίνει το ερέθισμα για να γίνει αντιληπτή η έννοια της σχετικής αυτονομίας που διέπει κάθε σχολείο. Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη σχέση συνεργασίας σχολικής μονάδας και τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κυρίως ο νόμος 1566/85, αλλά και άλλοι νόμοι, διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις που συμπλήρωσαν τις αρχικές ρυθμίσεις και είχαν ως στόχο τη διοικητική αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, την αναβάθμιση του τοπικού επιπέδου λειτουργικής διάρθρωσης και την προσπάθεια εισαγωγής του δημοκρατικού προγραμματισμού, του κοινωνικού ελέγχου και της λαϊκής συμμετοχής στην εκπαίδευση. Η παρούσα ερευνητική εργασία επιχείρησε να διερευνήσει τις απόψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τη διαμόρφωση σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των Επαγγελματικών Λυκείων της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η συλλογή των δεδομένων έγινε το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2010 με την τεχνική του ανώνυμου ερωτηματολογίου και η επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων έγινε με το πρόγραμμα στατιστικής επεξεργασίας δεδομένων κοινωνικών επιστημών (SPSS). Στην έρευνα έλαβαν μέρος 256 εκπαιδευτικοί. Η επισταμένη μελέτη των αποτελεσμάτων της έρευνας έδειξε ότι: α) Η συνεργασία της σχολικής μονάδας με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι περιορισμένη και επικεντρώνεται σε θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα και στο θεσμοθετημένο ρόλο της δεύτερης, όπως η «επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων». β) Η διαδικασία χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι αποτελεσματική. γ) Τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι εξωσχολικές δραστηριότητες που χρήζουν χρηματοδότησης, λαμβάνουν ελάχιστη υποστήριξη από το δήμο, με τους διευθυντές(-τριες) των σχολείων να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις συγκεκριμένες δράσεις. δ) Ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η διοίκηση στις εκπαιδευτικές μονάδες συμβάλλει στην επικοινωνία τους με την τοπική αυτοδιοίκηση. ε) Ο θεσμός του σχολικού συμβούλιου είναι παραμελημένος. στ) Το σημαντικότερο κριτήριο που πρέπει να θεσπιστεί για την επιλογή των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στα όργανα λαϊκής συμμετοχής των σχολικών μονάδων, είναι οι «γνώσεις εκπαιδευτικών θεμάτων». ζ) Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών θεωρεί την επιμόρφωσή της ως βασικό κίνητρο για να αυξηθεί ο αριθμός των καινοτόμων προγραμμάτων - εξωσχολικών δραστηριοτήτων.