Διοίκηση και επικοινωνία στην εκπαίδευση : ο παράγοντας της διδακτικής αμεσότητας στην επαγγελματική - τεχνική εκπαίδευση - Μαρίνος, Ανδρέας - Χρήστος (2015)
Η εργασία ασχολείται με τη διοίκηση και την επικοινωνία στην εκπαίδευση. Αφού εξετά-ζει μια σειρά από βιβλιογραφικές παραπομπές που σχετίζονται με τη διοίκηση, την επικοινω-νία (λεκτική και μη λεκτική), με την αμεσότητα στην επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, παρουσιάζει μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ένα μεγάλο δείγμα εκπαιδευτι-κών οι οποίοι εργάζονται σε σχολεία της τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ) στην Ρόδο. Στην έρευνα αυτή απαντούν οι εκπαιδευτικοί σε ένα σταθμισμένο ερω-τηματολόγιο προκειμένου να διαπιστωθεί αν ακολουθούνται από αυτούς βασικές τεχνικές, συνθήκες και συμπεριφορές που μας παραπέμπουν στον όρο ¨αμεσότητα¨ (immediacy) στην επικοινωνία. Από τα αποτελέσματα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι υπάρχει αμεσό-τητα στην επικοινωνία των εκπαιδευτικών ανδρών και γυναικών κατά την διδασκαλία τους, σύμφωνα με την προσωπική τους άποψη. Η αμεσότητα αυτή σύμφωνα με το ερωτηματολόγo (κλίμακα αυτοαξιολόγησης μη λεκτικής αμεσότητας εκπαιδευτικού κατά τη Διδασκαλία (Stamatis, 2013 based on Nonverbal Immediacy Scale-Self Report (NIS-S) – Richmond, McCroskey & Johnson, 2003) φαίνεται να είναι μεγαλύτερη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες επειδή πιθανά το περιβάλλον της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευ-σης είναι τέτοιο που δεν αφήνει τις γυναίκες να επικοινωνήσουν με μεγάλη άνεση με τους μαθητές τους. Κατά τα άλλα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν τα χέρια τους κατά τη διδα-σκαλία σαν εργαλείο που τους βοηθά να αναπτύξουν τη μη λεκτική επικοινωνία με τους μαθητές τους, ενώ αποφεύγουν να αγγίξουν τους μαθητές τους κατά την ώρα της διδασκα-λίας, πιθανά επειδή φοβούνται να μην παρεξηγηθούν από αυτούς. Οι εκπαιδευτικοί, όμως, χρωματίζουν τη φωνή τους με τέτοιο τρόπο ώστε αυτή να μην φαίνεται μονότονη και βαρετή αλλά να μπορεί να τονίζει σημεία του μαθήματος και να μεταφέρει συναισθήματα-συγκινήσεις. Διατηρούν οπτική επαφή με τους μαθητές τους, αφού με αυτή μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν μυνήματα από αυτούς οι μαθητές παρακολουθούν το μάθημα, ο ρυθμός του μαθήματος είναι καλός κ.ο.κ. Τέλος, παρά το γεγονός ότι ο χώρος της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης είναι «απαιτητικός», οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να διατη-ρούν το σώμα τους χαλαρό ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία με τους μαθητές τους.