Επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κατανομή ανά Φύλο και κλάδο Ειδικότητας σε Περιφερειακό και Εθνικό Επίπεδο στις κρίσεις του έτους 2011 - ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ, ΣΟΦΙΑ - ΠΑΥΛΟΣ (2015)
Αντικείμενο μελέτης της παρούσας εργασίας είναι η συμμετοχή ανδρών-γυναικών στην εκπαιδευτική διοικητική ιεραρχία, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από την καταγραφή της κατανομής των διευθυντικών θέσεων ανά φύλο και κλάδο ειδικότητας στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο στις κρίσεις του έτους 2011. Για τις ανάγκες της έρευνας αξιοποιούνται πρωτογενή ποσοτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους «Πίνακες των Τοποθετήσεων των Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων» των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο σύνολο των 13 Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, καθώς και ποσοτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους «Τελικούς Αξιολογικούς Πίνακες Μορίων Υποψηφίων Διευθυντών/ντριών». Η άνιση, υπέρ των ανδρών κατανομή των δύο φύλων στις διευθυντικές θέσεις των σχολικών μονάδων και η μεγαλύτερη γυναικεία εκπροσώπηση στους κλάδους των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, καθώς και στις διευθυντικές θέσεις της μικρότερης βαθμίδας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν ως αποτέλεσμα η κατανομή των διευθυντικών θέσεων να συνεχίζει να παρουσιάζει «παραδοσιακές» ιδιοτυπίες και να διαιωνίζει κατά αυτόν τον τρόπο αντιλήψεις περί «οριζόντιου» και «κάθετου» διαχωρισμού των φύλων και στον χώρο της Εκπαίδευσης. Εντούτοις, τα χαμηλά ποσοστά γυναικών που διεκδίκησαν θέσεις ευθύνης στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκ πρώτης όψεως δε στοιχειοθετούν «αποκλεισμό» ή μεροληπτική υπέρ των ανδρών υποψηφίων αξιολόγηση, αλλά αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός ευρέος φάσματος παραμέτρων που συνδέονται με το επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον της γυναίκας, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν προκειμένου να ανιχνευθούν οι λόγοι που συντηρούν μέχρι σήμερα έναν άνισο καταμερισμό ρόλων στη διοίκηση της εκπαίδευσης.