"Μορφές και μέθοδοι διδασκαλίας σε δημοτικά σχολεία και εφαρμογή του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών:Στάσεις και απόψεις των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης" - Κασσίμη, Μαρία - Δαυΐδ (2015)
Η εργασία αυτή επιχειρεί να εξετάσει τις μεθόδους και τις μορφές διδασκαλίας που υλοποιούνται μέσα από την εφαρμογή του αναλυτικού προγράμματος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Γίνεται μια προσπάθεια να καταγραφούν αναλυτικά οι παράμετροι μιας αποτελεσματικής διδασκαλίας σε συσχέτιση με τις μεθόδους και τις μορφές διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται κατά τη διδακτική πράξη και να διερευνηθεί αν ο δάσκαλος καθορίζει την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας του ανάλογα με τις μορφές και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί κατά τη διεξαγωγή της. Στο θεωρητικό μέρος αναλύονται διεξοδικά οι όροι διδασκαλία, οι πλέον επικρατέστερες μέθοδοι διδασκαλίας και οι μορφές, το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών ως πλαίσιο οργάνωσης της εκπαίδευσης, το «Νέο Σχολείο», το άτυπο πρόγραμμα, η αποτελεσματική διδασκαλία, ο αποτελεσματικός δάσκαλος και το αποτελεσματικό σχολείο και επιχειρείται μια εμβάθυνση και διερεύνηση των εννοιών αυτών. Στο ερευνητικό μέρος επιχειρείται η διερεύνηση της παρούσας κατάστασης του εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και η χρήση ή όχι των εναλλακτικών μορφών διδασκαλίας, ως βασικές μορφές διεξαγωγής της μαθησιακής πράξης καθώς και η χρήση εποπτικών μέσων διδασκαλίας.Ερευνάται η ενημέρωση και εφαρμογή του ΑΠΣ από τους δασκάλους και πόσο αυτό σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας τους, αν είναι θετικοί στην επιμόρφωση και σε ποιους θεματικούς άξονες και τέλος ελέγχεται αν μπορεί να συνδυαστεί η θεωρία με την πράξη της Εκπαιδευτικής Πραγματικότητας.