Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και η συμβολή της στη σχολική αποτελεσματικότητα - Ζιάκα, Βασιλική - Ιωάννης (2015)
Η αναγκαιότητα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου αναδύεται απ΄την ανάγκη να διαπιστωθεί το επίπεδο του συνολικά παραγόμενου εκπαιδευτικού προιόντος καθώς και τι, ποιος ή ποιοι ευθύνονται για το συντελούμενο επίπεδο αποτελεσματικότητας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος σε όλα τα επίπεδα. Να παρακολουθείται το επίπεδο της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος, να διασφαλιστεί η ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου αλλά και να υποστηρίζεται η επαγγελματική ανάπτυξη των συντελεστών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι συντελεστές του εκπαιδευτικού έργου εισροές-διαδικασία-εκροές πρέπει να παρατηρηθούν, αναλυθούν, εκτιμηθούν, συγκριθούν, αποτιμηθούν και αφού εντοπιστούν τα αδύνατα και αναδειχθούν τα δυνατά σημεία των με μια συνεχή διαδικασία αυτοξιολόγησης πρώτα και στη συνέχεια εσωτερικής, εξωτερικής αξιολόγησης. Συνεχής βελτίωση με τον εντοπισμό και σχεδιασμό διαδικασιών, συμπληρώνοντας κενά, αναδομώντας διαστρεβλώσεις, για να φτάσει σταδιακά μέσα από συνεχείς ανακατασκευές, στην οικοδόμηση εκπαιδευτικού συστήματος που οδηγεί στη σχολική αποτελεσματικότητα. Αξιολόγηση βασισμένη στην επιστημονικότητα με θεωρητικό και ερευνητικό υπόβαθρο έγκυρη και αξιόπιστη μεθοδολογία επαρκώς και ειδικά καταρτισμένους αξιολογητές, να μην νιώθουν οι εμπλεκόμενοι ότι απειλούνται αλλά ότι ανατροφοδοτούνται και βελτιώνονται για να συμβάλει η αξιολόγηση στη σχολική αποτελεσματικότητα.