Η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ σχολείου και οικογένειας αναφορικά με την ενδοσχολική βία - Τουλιόπουλος, Φώτιος - Γεώργιος (2015)
Το σχολείο και η οικογένεια αποτελούν τους κυριότερους θεσμούς που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την ανατροφή και την εκπαίδευση των παιδιών. Είναι, λοιπόν αναγκαίο να υπάρχει επικοινωνία και στενή συνεργασία ανάμεσά τους. Ορισμένες φορές δημιουργούνται αντιπαραθέσεις ανάμεσά τους, ιδιαίτερα όταν προσπαθούν να παίξουν έναν πιο ενεργό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έχει ωστόσο αποδειχθεί ότι η αποτελεσματική συνεργασία των δύο μερών είναι ευεργετική για το παιδί.Η παρούσα έρευνα έχει σκοπό να διερευνήσει τις απόψεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται στην πόλη της Ρόδου για την επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ σχολείου και οικογένειας αναφορικά με την ενδοσχολική βία. Η έρευνα διενεργήθηκε σε 128 εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης της Ρόδου το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2012.Από τα δεδομένα της έρευνας προκύπτει πως οι εκπαιδευτικοί θεωρούν σημαντική την ύπαρξη της συνεργασίας ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια αναφορικά με την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Επίσης θεωρούν τη συνεργασία σημαντική στη διαμόρφωση θετικής στάσης του παιδιού απέναντι στο σχολείο, στη βελτίωση της συμπεριφοράς του παιδιού, στη βελτίωση των κοινωνικών του δεξιοτήτων, στην άρση της κοινωνικής απομόνωσης του παιδιού από τους συμμαθητές του, στη βελτίωση της σχέσης του με την οικογένειά του και στη βελτίωση της σχολικής του επίδοσης.