Η μουσική και η συμβολή της στη διαμόρφωση του διαπολιτισμικού σχολείου - Μητρόπουλος, Βασίλης - Αθανάσιος (2015)
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να συνδέσει το επιστημονικό πεδίο της μουσικής με τη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Σκοπός της εργασίας είναι να εμβαθύνει, μέσω της εξέτασης της σύγχρονης διεθνούς και ελληνικής βιβλιογραφίας, στη μελέτη της διαπολιτισμικής μουσικής εκπαίδευσης και να εξετάσει με ποιο τρόπο η μουσική συμβάλλει στη διαμόρφωση του διαπολιτισμικού σχολείου. Η εργασία δομείται σε τέσσερα κεφάλαια. Αρχικά η έρευνα εξετάζει τις ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ευρώπη μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και οδήγησαν στην πολυπολιτισμική και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Στη συνέχεια η έρευνα εστιάζει στον ελλαδικό χώρο. Η μελέτη της βιβλιογραφίας επικεντρώνεται σε ζητήματα που αφορούν στη διαπολιτισμική μουσική εκπαίδευση, εξετάζει δηλαδή με ποιο τρόπο η μουσική εκπαίδευση προσαρμόστηκε στο σύγχρονο αίτημα της διαπολιτισμικότητας. Η εργασία καταλήγει με τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο η μουσική συμβάλλει στη διαμόρφωση του διαπολιτισμικού σχολείου, δηλαδή εκείνου του σχολείου που στηρίζεται στις αρχές της διαπολιτισμικότητας που είναι ο διάλογος και ο αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες. Στο τέλος διατυπώνονται συμπεράσματα σχετικά με τη σύνδεση των αναλυτικών προγραμμάτων όλων των γνωστικών αντικειμένων με τους στόχους της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και την υιοθέτηση της πολιτισμικής πολυμορφίας στη διδασκαλία της μουσικής. Η έρευνα ολοκληρώνεται με μια εξέταση των αναλυτικών προγραμμάτων στο μάθημα της μουσικής στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, από την οποία προκύπτουν συμπεράσματα σχετικά με τη συμβατότητα των αρχών της διδασκαλίας του μαθήματος με τα σύγχρονα διεθνή επιστημονικά δεδομένα.