«Ο ρόλος του διευθυντή στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο με το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Η περίπτωση της Ρόδου» - ΚΩΣΤΑΡΑΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΖΑΦΕΙΡΗΣ (2015)
Οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές δημιουργούν την ανάγκη για αποτελεσµατικά σχολεία και εκπαιδευτική ηγεσία που θα σχεδιάζει και θα δημιουργεί µε σαφή κριτήρια την πορεία τους. Το υπουργείο παιδείας ξεκινώντας την υλοποίηση του οράματος για το Νέο Σχολείο-Σχολείο 21ου αιώνα προχώρησε σε άμεσες παρεμβάσεις με στόχο την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών αναγκών και την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης με τη δημιουργία των Ολοήμερων Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.O διευθυντής αποτελεί αφενός την κινητήρια δύναµη της σχολικής µονάδας, αφετέρου έναν από τους παράγοντες που συµβάλλουν στην ποιοτική αναβάθµιση της παρεχόµενης σχολικής εκπαίδευσης. Είναι ο βασικότερος παράγοντας σε αυτήν, αφού σύµφωνα µε την εκπαιδευτική νοµοθεσία καλείται, ως πρόσωπο που έχει τη βασική ευθύνη της σχολικής κοινότητας, να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για ένα σχολείο δημοκρατικό, αποτελεσματικό και ανοικτό στην κοινωνία. Ο διευθυντής δεν μπορεί πια να περιορίζεται στην απλή διαχείριση και τις γραφειοκρατικές δραστηριότητες της καθημερινότητας του σχολείου, αλλά πρέπει να αναλαμβάνει ρόλο ηγέτη με εξειδικευμένες γνώσεις στις διοικητικές λειτουργίες και στη διαχείριση των σχέσεων μέσα στο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Με αυτά τα δεδομένα στην παρούσα εργασία διερευνήθηκε ο ρόλος του διευθυντή στη σχολική πραγματικότητα των Ολοήμερων Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του νησιού της Ρόδου.Στο θεωρητικό µέρος έγινε αναφορά στο θεσμό του νέου Ολοήμερου σχολείου, καταγραφή των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων του διευθυντή του Ολοήμερου σχολείου με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στα πλαίσια της ισχύουσας σχολικής νοµοθεσίας, ανάλυση των στοιχείων της προσωπικότητάς του και εξετάστηκε ο ρόλος του σε σχέση με βασικούς παράγοντες της σχολικής αποτελεσματικότητας, όπως το σχολικό κλίμα, την επικοινωνία και τη διαχείριση των συγκρούσεων μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας.Στην εμπειρική έρευνα που διεξήχθη συμμετείχαν οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί των 19 Ολοήμερων σχολείων του νησιού της Ρόδου, οι οποίοι αποτύπωσαν µε τη βοήθεια ερωτηματολογίου τις απόψεις και τις στάσεις τους µε σκοπό να ερευνηθεί ο ρόλος του διευθυντή στα συγκεκριμένα σχολεία.Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε, ότι ο ρόλος του διευθυντή στα Ολοήμερα σχολεία με το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, αν και είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην πορεία για το Νέο Σχολείο δεν είναι ηγετικός αλλά εξακολουθεί να παραμένει εκτελεστικός, καθώς ο διευθυντής αναλώνεται περισσότερο σε διοικητικές υποθέσεις και λιγότερο στην προώθηση και εφαρμογή ενός οράματος για τη σχολική μονάδα που διευθύνει και στη βελτίωση του παρεχόμενου διοικητικού και εκπαιδευτικού έργου. Οι διευθυντές στα Ολοήμερα σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα επηρεάζουν θετικά με τις ενέργειές τους σημαντικούς παράγοντες της σχολικής αποτελεσματικότητας, όπως το σχολικό κλίμα, την επικοινωνία και τη διαχείριση των συγκρούσεων.