Το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό εκπαιδευτικό χώρο - Ψαθοπούλου, Παγώνα –Ξανθή - Χρήστος (2015)
Η σεξουαλική παρενόχληση είναι η ανεπιθύμητη και αδιάκριτη συμπεριφορά σεξουαλικής φύσης, ένα φαινόμενο που σχετίζεται έντονα με τον εκπαιδευτικό κόσμο, καθώς πλήττει, με ολοένα και αυξανόμενη συχνότητα, μαθητές, εκπαιδευτικούς κ.λπ. και αποτελεί μια από τις μορφές βίας κατά των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.Το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης αναδείχθηκε πρώτα από τα γυναικεία κινήματα. Εν συνεχεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε ακόμη περισσότερο, προσδίδοντας έναν πιο τολμηρό ορισμό στο φαινόμενο αυτό. Έδωσε λοιπόν έμφαση στο «σεξουαλικό περιεχόμενο» κάθε τέτοιας πράξης, τη στιγμή που ακόμα σε πολλά Κράτη το σεξ αποτελούσε ταμπού (Κωνσταντινίδης, 2005). Από τότε έως και σήμερα, πολλές έρευνες διεξήχθηκαν για τη μελέτη του φαινομένου.Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα, τόσο το γεγονός ότι το φαινόμενο αυτό είναι πολυδιάστατο, λόγω των ποικίλων παραγόντων που υπεισέρχονται στη μελέτη και αντιμετώπισή του (παράγοντες τους οποίους εκτενώς θα περιγράψουμε στην παρούσα εργασία), όσο και οι ασάφειες του υπάρχοντος νομικού θεσμικού πλαισίου, καθιστούν την μελέτη του φαινόμενου αυτού ιδιαιτέρως σημαντική και άμεση.Ειδικότερα στην εκπαίδευση, οι μελέτες για τη σεξουαλική παρενόχληση εστιάστηκαν κυρίως στις σχέσεις των ανηλίκων, ενώ ελάχιστες είναι αυτές που μελέτησαν το φαινόμενο αυτό με εστίαση στις σχέσεις των ενηλίκων, και πιο συγκεκριμένα στον εργασιακό εκπαιδευτικό χώρο. Η παρούσα έρευνα αποτελεί την πρώτη ακαδημαϊκή μελέτη για τις πεποιθήσεις των διευθυντών δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, για το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης γενικά, αλλά και τις αντιδράσεις τους σε επίπεδο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης του φαινομένου, διερευνώντας το πώς οι ίδιοι/ες μιλούν για αυτό, μέσα από την ποιοτική μέθοδο των συνεντεύξεων, με την ιδιότητά τους ως διευθυντές/ ντριες να είναι η διάσταση στην οποία δίνεται έμφαση στην έρευνα.Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι πράγματι, σε ένα βαθμό οι διευθυντές/ ντριες αναγνωρίζουν την ύπαρξη του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης στη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση. Οι τρόποι έκφρασης της παρενόχλησης, η συχνότητα με την οποία εμφανίζεται και τα εμπλεκόμενα άτομα, ποικίλουν και διαφοροποιούνται κάθε φορά. Εξίσου διαφοροποιημένος παρουσιάζεται και ο τρόπος παρέμβασης των διευθυντών/ ντριών, είτε σε επίπεδο πρόληψης, είτε σε επίπεδο αντιμετώπισης των φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης, με μοναδικό κοινό σημείο την ενδελεχή διερεύνηση του ζητήματος πριν προβούν σε οποιαδήποτε δράση.