Η ηγεσία στο σύγχρονο σχολείο: μια βιβλιογραφική επισκόπηση - ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΜΙΧΑΗΛ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ (2015)
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να διερευνήσει τον τρόπο που ασκείται η σχολική ηγεσία και να καταγράψει την επίδρασή της στη λειτουργία του σύγχρονου δημόσιου σχολείου, μέσω μιας εκτεταμένης βιβλιογραφικής επισκόπησης.Η εργασία αναπτύσσεται σε 3 κεφάλαια.Tο 1ο κεφάλαιο πραγματεύεται την έννοια της σχολικής διοίκησης, τις αρχές που τη διέπουν, τις σημαντικότερες θεωρίες διοίκησης και τη σχέση φύλου και διοίκησης.Tο 2ο κεφάλαιο ασχολείται με την έννοια της σχολικής ηγεσίας, τα βασικά στυλ ηγετικής συμπεριφοράς που προκύπτουν από τις σημαντικότερες θεωρίες και τα μοντέλα ηγεσίας, τη σχέση διοίκησης και ηγεσίας και τις βασικές παραμέτρους της εκπαιδευτικής ηγεσίας.Tο 3ο κεφάλαιο περιγράφει τη θέση του διευθυντή στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και τους περιορισμούς στο έργο του σύμφωνα με την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα, το ρόλο του στην αποτελεσματική διοίκηση ενός σχολείου, τους κυριότερους παράγοντες αποτελεσματικότητας και τέλος τα χαρακτηριστικά και τις δεξιότητες του αποτελεσματικού διευθυντή.