Συγκριτική μελέτη αναλυτικών προγραμμάτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ελλάδας και Αγγλίας : έρευνα σχετικά με τη σκοποθεσία και την αποτελεσματικότητα αυτών - Κουρουβακάλη, Ειρήνη Μαρία - Γεωργίου (2015)
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται τα ισχύοντα Αναλυτικά Προγράμματα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας και της Αγγλίας και συζητούνται παράμετροι που αφορούν το σχεδιασμό και την υλοποίησή τους, ενώ παράλληλα δίνονται γενικά στοιχεία για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στις δυο χώρες και γίνεται μια ιστορική ανασκόπηση της πορείας των αναλυτικών προγραμμάτων σε αυτές, από τη δεκαετία του εξήντα μέχρι σήμερα. Συγκρίνεται επίσης η σκοποθεσία των μαθημάτων της Γλώσσας και της Ιστορίας και αποτυπώνεται, μέσω συνεντεύξεων, η σχέση των εκπαιδευτικών των δυο χωρών με το Αναλυτικό Πρόγραμμα και την επιμόρφωσή τους σε βασικά θέματα εφαρμογής του, ενώ ταυτόχρονα, εξετάζονται οι απόψεις τους για την αποτελεσματική υλοποίηση του Αναλυτικού Προγράμματος, ανάλογα με τα ισχύοντα στις δυο χώρες, σε σχέση με την αξιολόγηση των μαθητών, την χρήση ΤΠΕ και την εξατομικευμένη / διαφοροποιημένη διδασκαλία.